Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

O diabete prednášajú odborníci z RÚVZ tento týždeň na školách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Záujemcom poskytnú vzdelávacie materiály a urobia antropometrické merania a meranie CO u fajčiarov.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) - Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici organizujú v týchto dňoch pre žiakov druhých stupňov základných škôl a viaceré stredné školy v okresoch Banská Bystrica a Brezno prednášky spojené s diskusiou a premietaním filmu na tému diabetes mellitus.

"Vo štvrtok a v piatok (15. a 16.11.) budú odborní pracovníci poradne zdravia vyšetrovať zamestnancov odborného učilišťa vo Valaskej. Súčasťou bude vyšetrenie biochemických parametrov a individuálne poradenstvo zamerané aj na prevenciu diabetu," priblížila hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

Záujemcom podľa jej slov poskytnú vzdelávacie materiály a urobia antropometrické merania a meranie CO u fajčiarov. Zamestnanci budú mať možnosť dať si otestovať riziko na cukrovku 2. typu prostredníctvom dotazníka. Zároveň im odborníci poskytnú edukačné materiály s tematikou cukrovky a informácie o význame zdravého životného štýlu v prevencii diabetu.

Prednášky na tému cukrovky sú súčasťou aktivít, ktoré banskobystrický RÚVZ realizuje pri príležitosti Svetového dňa diabetu. Ten sa na podnet Medzinárodnej federácie diabetu s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) oslavuje od roku 1991 ako reakcia na rapídne stúpajúci výskyt cukrovky v celosvetovom meradle.

"Deň je oslavou pokroku v oblasti diabetu a jeho cieľom je upozorniť na zvyšujúci sa výskyt cukrovky na svete, zvýšiť informovanosť o tejto chorobe, o jej diagnostike a liečbe, pretože cukrovka dnes už predstavuje globálnu epidémiu so život ohrozujúcimi komplikáciami," uviedla odborná pracovníčka oddelenia podpory zdravia (OPZ) banskobystrického RÚVZ Tatiana Zvalová.