Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Zosnulý profesor Kothaj získal ocenenie v oblasti vedy a techniky

Na archívnej snímke editori tretieho zväzku Princípov chirurgie -zľava - profesor Peter Kothaj, profesor Július Vajó, profesor Svetozár Haruštiak a hlavný editor profesor Juraj Pechan. Foto: TASR - Michal Svítok

Kothaj patril medzi uznávaných chirurgov s medzinárodným renomé. Väčšinu svojho profesijného života pôsobil v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, o ktorej vznik sa v nemalej miere zaslúžil.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) – Tohtoročné ocenenie v kategórii Cena za celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky, ktorú udeľuje ministerstvo školstva, získal in memoriam banskobystrický chirurg Peter Kothaj. Za zosnulého profesora prevzali v týchto dňoch cenu jeho traja synovia. TASR o tom informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje.

"Profesor získal ocenenie za prínos pre rozvoj laparoskopie na Slovensku, za rozvoj hepatopankreatobiliárnej chirurgie a za vznik gastroenterochirurgickej katedry Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU). Ocenenia udeľuje ministerstvo školstva v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a jeho Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti vedecko-výskumných pracovníkov za prínos v oblasti vedy, techniky a inovácií," uviedla Maťašeje.

Kothaj patril medzi uznávaných chirurgov s medzinárodným renomé. Väčšinu svojho profesijného života pôsobil na II. Chirurgickej klinike SZU v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, o ktorej vznik sa v nemalej miere zaslúžil. Od roku 1992 bol jej prednostom. Pod jeho vedením sa z kliniky stalo špičkové pracovisko s komplexnou škálou chirurgických výkonov ako i špecifických výkonov, ktoré sa v iných nemocniciach na Slovensku nevykonávajú. Pod jeho vedením sa stala nemocnica priekopníkom v zavádzaní laparoskopických operácií na Slovensku. Stál pri prvej transplantácii pečene a prvej chirurgickej roboticky asistovanej operácii v rámci SR.

Zomrel vlani v apríli po ťažkej chorobe.