Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici pribudne nová cyklotrasa, je v štádiu projektovania

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Navrhnutý projekt počíta s prepojením mesta s miestnou časťou Šalková, odkiaľ vedie priame napojenie na nadregionálne cykloturistické trasy Zelená stuha Pohronia a Donovalská cyklomagistrála.

Banská Bystrica 19. marca (TASR) – V krajskom meste Banská Bystrica má pribudnúť nová cyklotrasa, ktorá tiež prepojí mesto s miestnou časťou Šalková. Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola a generálny riaditeľ spoločnosti Granvia, a. s. Eric Genetre totiž v tomto týždni podpísali darovaciu zmluvu, podľa ktorej koncesionár severného obchvatu R1 PR1BINA Granvia, a. s. finančne podporí výstavbu novej cyklotrasy v meste pod Urpínom. TASR informovala hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Navrhnutý projekt počíta s prepojením mesta Banská Bystrica východným smerom s miestnou časťou Šalková, odkiaľ vedie priame napojenie na nadregionálne cykloturistické trasy Zelená stuha Pohronia a Donovalská cyklomagistrála. Projekt je okrem iného aj súčasťou cykloradiály R10, ktorá je navrhnutá v Územnom genereli nemotorovej dopravy mesta Banská Bystrica. Plánovaná cyklotrasa je momentálne v štádiu projektovania. Jej odhadovaná dĺžka predstavuje 3,2 kilometra.

"Som presvedčený o tom, že správa o podpísaní darovacej zmluvy poteší mnohých Banskobystričanov. V našom meste sa usilujeme o rozvoj nemotorovej dopravy a podporu iných spôsobov dopravy ako je individuálny motorizmus. Je podľa mňa potrebné myslieť do budúcnosti, šetriť životné prostredie a zachovať ho tak pre budúce generácie," povedal Gogola. Podľa jeho ďalších slov ich úlohou je vytvárať podmienky, aby sa takéto spôsoby dopravy mohli rozvíjať, a preto je veľmi rád, že sa im postupne darí spájať jednotlivé cyklotrasy tak, aby vytvorili funkčnú sieť.

"Vybudovanie kvalitnej cyklotrasy výrazne prispeje k zvýšeniu bezpečnosti cyklistickej komunity a sme radi, že ju môžeme podporiť. Veríme, že cyklotrasa bude prínosom pre všetkých užívateľov dopravy," dodal Genetre.

Nadšenci cyklistiky nájdu viac informácií na internetovej stránke mesta Banská Bystrica www.banskabystrica.sk. Informácie budú pravidelne aktualizované.