Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici oslavujú 500. výročie reformácie

Foto: TASR

Na účastníkov podujatia čakajú slávnostné služby Božie, výstavy, vystúpenia spevokolov či odborná prednáška.

Banská Bystrica 12. marca (TASR) - Slávnostné služby Božie, výstavy, vystúpenia spevokolov či odborná prednáška čaká dnes na účastníkov Seniorálneho stretnutia Zvolenského seniorátu v rámci misijného podujatia k 500. výročiu reformácie „Oslobodení Božou milosťou“, ktoré sa bude od 10.00 h konať v evanjelickom chráme na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

Edita Škodová z Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku informovala, že na slávnostných službách Božích bude kázať biskupka Evanjelickej cirkvi stredného Nemecka (EKMD) Ilse Junkermanová. Liturgovať budú generálny biskup Miloš Klátik, dištriktuálny biskup Milan Krivda, senior Zvolenského seniorátu Ján Čáby, konsenior Daniel Duraj a farári Slávka Koštialová, Daniel Koštial a Jozef Pacek.

Do programu služieb Božích prispejú Evanjelický miešaný spevácky zbor Viliama Figuša Bystrého z Banskej Bystrice a Evanjelický miešaný spevácky zbor Effatha zo Zvolena.

V priestoroch Základnej školy Jána Bakossa budú inštalované putovné výstavy „500 rokov reformácie ECAV na Slovensku“, „Vyšívaná história ECAV na Slovensku“, ako aj prezentácie Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK, Výboru na ochranu Božieho stvorenstva, Evanjelickej diakonie a vydavateľstva Tranoscius.

"0 13.00 h môžu účastníci podujatia navštíviť miesta posledného odpočinku evanjelických osobností na Evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici, kde bude poskytnutý aj odborný výklad," uviedla Škodová.

Ako dodala, v popoludňajšom programe, ktorý sa začne o 14.00 h v evanjelickom chráme, vystúpia viaceré spevokoly z Banskej Bystrice a Zvolena. Program doplní prednáška o histórii Zvolenského seniorátu a odovzdávanie pamätných medailí.