Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Cestovné v banskobystrickej MHD sa niektorým kategóriam mierne zvyšuje

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

U všetkých spomínaných kategórii sa pri platbe kartou zvyšuje cestovné o 5 centov.

Banská Bystrica 12. januára (TASR) - Mierne zvýšenie cestovného priniesol nový rok v mestskej hromadnej doprave (MHD) v B. Bystrici. Týka sa najmä detí a študentov, občanov nad 70 rokov a držiteľov preukazu ŤZP.

U všetkých spomínaných kategórii sa pri platbe kartou zvyšuje cestovné o 5 centov. V prípade kúpy cestovného lístka u vodiča už platí jednotná sadzba 70 centov a to pri všetkých kategóriách cestujúcich. Nárast o dve eurá postihne aj všetkých tých, ktorí si kupovali 30-dňový zľavnený lístok.

Ako informoval primátor B. Bystrice Peter Gogola, zľavy sa po novom majú uplatňovať už pri vydávaní kariet. Novým produktom v ponuke SAD bude 90-dňový zľavnený lístok.

Zvýšenie cestovného, ktoré postihne aj študentov, sa ale nepáči Rade študentov mesta. Štúdium je podľa nej finančne náročné a každý cent je preto pre študentov veľkým výdavkom. Kritizujú napríklad to, že karta sa nebude dať dobiť za menej ako päť eur.

Zástupcovia SAD však obhajujú zmeny tým, že prepravca sa takto snaží urýchliť platby na autobusových zastávkach. Najviac sa totiž vodiči zdržia vydávaním drobných. Platba kartami dáva navyše prepravcom komplexné informácie o tom, koľko cestujúcich ktorou linkou cestuje, čo slúži ako štatistický podklad.

Primátor sa chce ešte so zástupcami študentov stretnúť, oboznámiť sa s ich postojom a argumentmi a v prípade, že sa s nimi stotožní, chce tento ich názor tlmočiť dopravnému podniku.