Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Hriňovej a Poltári mestskú políciu nemajú, sídli tam štátna

Ilustračné foto Foto: TASR

Hlavným dôvodom je najmä nedostatok peňazí na takúto službu.

Hriňová/Poltár 19. marca (TASR) - Medzi stredoslovenské mestá, ktoré dodnes nemajú mestskú políciu, patria Hriňová a Poltár. V oboch malých mestských samosprávach hrá totiž dôležitú úlohu finančná stránka zavedenia takéhoto kroku, ale tiež fakt, že svoje obvodné oddelenia si tam už roky bez prerušenia udržiavajú štátni policajti.

"Aj keď ešte pred asi desiatimi rokmi bolo schválené všeobecné záväzné nariadenie o zriadení mestskej polície, dodnes sa nezrealizovalo," povedal TASR primátor Hriňovej Stanislav Horník. Hlavným dôvodom je najmä nedostatok peňazí na takúto službu, ale aj to, že v takmer osemtisícovom podpolianskom mestečku má svoje oddelenie štátna polícia, ktorá v prípade potreby rieši všetky závažnejšie prípady.

V šesťtisícovom Poltári situáciu vyriešili pred niekoľkými rokmi tak, že na problematických miestach nainštalovali bezpečnostné kamery. Na projekt dostali od štátu takmer 10.000 eur. Prvých šesť kamier nainštalovali v meste koncom roku 2010. Podľa primátora Pavla Gavalca je už na príslušnom ministerstve žiadosť na ďalšie kamery.

Aj v Poltári podobne ako v Hriňovej je dlhodobo zriadené oddelenie štátnej polície a ochrana životov a majetku je aj takto zabezpečená.