Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenec bude mať vlastnú nulovú eurobankovku s motívom synagógy

Na snímke exteriér neologickej synagógy po jej rekonštrukcii. Foto: TASR - Pavol Zachar

Bankovka vychádza v náklade 10.000 kusov, 3000 kusov si však samospráva nechá na reprezentačné, archívne a obdobné účely.

Lučenec 9. augusta (TASR) – Vlastnú suvenírovú eurobankovku s vyobrazením miestnej synagógy začne čoskoro predávať samospráva mesta Lučenec. Ako uvádza na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook, bankovka bude mať nulovú nominálnu hodnotu, očakávajú však, že sa stane hodnotným zberateľským artiklom.

„Na bankovke bude vyobrazený jeden z klenotov a dominánt Lučenca - neologická synagóga. Ide o prvé judaikum na území Slovenska a Čiech v motíve nulovej eurobankovky,“ informuje mesto Lučenec.

Ako dodáva, bankovka vychádza v náklade 10.000 kusov, 3000 kusov si však samospráva nechá na reprezentačné, archívne a obdobné účely. Predaj bankovky bude realizovaný výhradne v mestskom informačnom centre v budove historickej radnice na Ulici Dr. Herza.

Neologickú synagógu v Lučenci postavili v rokoch 1924 – 1925 na mieste staršej asanovanej synagógy. Projekt vypracoval budapeštiansky architekt Leopold Baumhorn a po dokončení slúžila židovskej cirkvi do roku 1944. V roku 1948 ju náboženská obec predala mestu Lučenec. V období rokov 1948 až 1980 bola využívaná ako sklad, neskôr bola nevyužitá a chátrala. Rekonštrukcia prvej etapy bola realizovaná v roku 2015.