Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

MAS Zlatá cesta z Prenčova získala pre región vyše dvoch miliónov eur

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/AP

Polovica týchto prostriedkov bude podľa manažérky MAS Zlatá cesta Janky Bačíkovej určená pre neverejný sektor.

Prenčov 11. februára (TASR) - Občianskemu združeniu Zlatá cesta sa aj v tomto programovom období podarilo získať štatút miestnej akčnej skupiny (MAS). Vďaka nej tak príde do regiónu približne 2,061 milióna eur, pričom polovica týchto prostriedkov bude podľa manažérky MAS Zlatá cesta Janky Bačíkovej určená pre neverejný sektor.

"Naším cieľom je rozvíjať náš región, oblasť Banskej Štiavnice a Krupiny. Snažíme sa pripravovať projekty zamerané na drobné podnikanie, diverzifikovať poľnohospodárstvo, tým pádom znižovať aj nezamestnanosť. Rozvíjať turizmus a ekoturizmus, zavádzať inovácie," podotkla Bačíková.

Ako ďalej uviedla, rozhodnutie o získaní štatútu získalo združenie ešte v novembri minulého roka. "Od 5. decembra máme oprávnené výdavky, čiže sme zamestnali štyroch zamestnancov," dodala Bačíková. Prvé výzvy by podľa jej slov mohli byť zverejnené v druhej polovici tohto roka.

V programovom období 2007–2013 podporila MAS Zlatá cesta celkom 83 projektov v hodnote približne 2,86 milióna eur. Združeniu sa podarilo značkou HONT certifikovať viaceré regionálne produkty a služby, zorganizovalo viac ako 50 informačných a vzdelávacích aktivít, študijných ciest a odborných exkurzií. V tomto období boli cez projekty vybudované či zrekonštruované chodníky, verejné priestranstvá, parky, autobusové zastávky, tržnice či ihriská. Okrem toho MAS vytvorila 21 sezónnych pracovných miest.