Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica chce pre deti v MŠ ďalšie domáce potraviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Romana Buganová

Filozofia tradičných raňajok v základných a materských školách funguje napríklad v Slovinsku, Rakúsku i Bavorsku.

Banská Bystrica 15. februára (TASR) - Banská Bystrica ako jediná samospráva na Slovenku dodáva už niekoľko rokov prostredníctvom tamojšej Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Bánošom tradičné raňajky z miestnych surovín deťom do všetkých svojich materských škôl a jaslí.

„Naše deti jedia najlacnejší tovar z hypermarketov. Fakticky, je to prvá generácia, ktorá neje produkty svojich rodičov a začíname to považovať za niečo normálne. Som rád, že na základe rozhodnutia mesta sme sa stali dodávateľom pre mestské škôlky a detské jasle. Garantujeme čerstvý chlieb, ktorý nie je rozmrazený a nedopeká sa, a tak isto med,“ uviedol riaditeľ SOŠ Pavel Fiľo.

Filozofia tradičných raňajok v základných a materských školách funguje napríklad v Slovinsku, Rakúsku i Bavorsku. Riaditeľ SOŠ sa pred niekoľkými rokmi inšpiroval práve v Slovinsku, kde školy spolupracujú s miestnymi včelármi, farmármi i pekármi. Tí do škôl dodávajú med, maslo, mlieko a pečivo.

„Som presvedčený, že ide o veľmi dobrý pilotný projekt, inšpiratívny aj pre iné mestá. V súčasnosti odoberáme od školy Pod Bánošom pekárenské výrobky a med. Naším cieľom je projekt rozšíriť a nájsť v najbližšom období partnera na dodávku kvalitného masla a mlieka,“ vraví primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Stredná škola sa môže pochváliť aj malou mäsiarskou výrobou, preto nie je vylúčené, že v budúcnosti sa spolupráca rozšíri aj o tento segment. „Tradičné raňajky majú ďalekosiahly význam. Deti dostanú skutočne živé potraviny, farmári môžu predávať za konečné ceny do škôl a rodičom sa nič nezdraží. Zároveň sa ľuďom na vidieku otvorí trh a začne sa im dariť,“ pripomína Fiľo.

Ako TASR informovala hovorkyňa primátora mesta Zdenka Marhefková, okrem zdravých potravín sa niektoré banskobystrické materské školy môžu aktuálne pochváliť aj krajším prostredím. K obnovenej MŠ na Lúčkach sa pridala aj 30-ročná MŠ na Tatranskej ulici. Stavebné práce, ktoré trvali od mája do decembra 2017, sa zamerali na zateplenie budovy, striech, stropov, stien i spojovacích chodieb. Zrealizovala sa výmena okien a dverí, zdrojov osvetlenia a svietidiel, elektrických rozvodov a rozvodových skríň, komplexná obnova systému ústredného kúrenia a teplej vody. Vybudoval sa bezbariérový vstup. S príchodom jarných mesiacov sa zrealizujú aj terénne úpravy.

Obnova bola financovaná vďaka eurofondom získaným z Operačného programu Kvalita životného prostredia zameraného na zvyšovanie energetickej efektívnosti. Celková suma projektu predstavuje po verejnom obstarávaní sumu približne 1,1 milióna eur. Finančná spoluúčasť mesta je takmer 69.000 eur. Ďalších 130.000 eur investovala samospráva z prebytku rozpočtu na vyvolané investície.