Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: S. Mičev: Rozdiely v Banskobystrickom kraji treba vyrovnať

Na snímke kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Stanislav Mičev počas tlačovej konferencie v Lučenci, 19. apríla 2017. Foto: TASR - Branislav Caban

Nandidát na predsedu BBSK tvrdí, že za 20 rokov nedosiahli pri riešení chudoby, nezamestnanosti či rómskej problematiky v južných okresoch výrazné výsledky.

Lučenec 19. apríla (TASR) – Rozdiel medzi rozvinutou severozápadnou a zaostávajúcou juhovýchodnou časťou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa prehlbuje. Na dnešnej tlačovej konferencii v Lučenci to uviedol kandidát na predsedu BBSK Stanislav Mičev, podľa ktorého sa za 20 rokov nedosiahli pri riešení chudoby, nezamestnanosti či rómskej problematiky v južných okresoch výrazné výsledky.

„Model BBSK v mnohom pripomína úvahy o dvojrýchlostnej Európe. Samosprávny kraj sa má pri výkone samosprávy starať o všestranný rozvoj svojho územia a o potreby svojich obyvateľov. Jeho skutočný stav je však stagnácia, izolácia, chýbajúca komunikácia, neodbornosť, znižovanie kvality života, ako aj prehlbujúce sa rozdiely medzi okresmi, rozdiely v investíciách a dotáciách v kraji či nekoncepčné a nestrategické plánovanie,“ vymenoval Mičev. Za alarmujúcu považuje najmä nezamestnanosť v južných okresoch.

„Je najvyšší čas vrátiť týmto okresom nádej na nový život a stabilitu doma. Prečo by sme mali dovážať holandské paradajky či marockú papriku, keď ich môžeme hravo nahradiť plodinami z Veľkého Krtíša, Rimavskej Soboty alebo Lučenca?“ opýtal sa kandidát, podľa ktorého je práve poľnohospodárstvo ideálnym sektorom i pre ľudí s nižšou kvalifikáciou. „Zber zeleniny a ovocia je príležitosťou aj pre Rómov, ktorí vďaka tomu nebudú odkázaní na sociálne dávky, ale môžu si slušne zarobiť,“ dodal.



Jedným z hlavných nástrojov, ktorými chce Mičev začať znižovať zaostávanie južnej časti, je vytvorenie funkcie zástupcu kraja priamo v južných okresoch. „Navrhujeme a budeme presadzovať zriadenie sídla podpredsedu BBSK, vrátane cieleného pracoviska regionálneho rozvoja pre južné okresy, so sídlom buď v Rimavskej Sobote, alebo v Lučenci,“ konkretizoval kandidát. Jeden z ďalších okamžite realizovateľných krokov podpory je podľa neho plošné sociálne obstarávanie, ukážkovo v zariadeniach zriaďovaných BBSK.

Do týchto dní v BBSK oficiálne oznámili svoju kandidatúru na post predsedu kraja okrem Mičeva ďalší šiesti kandidáti. Sú nimi politológ, poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu Sloboda a Solidarita a poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, prednosta Mestského úradu v Brezne, vyštudovaný právnik Martin Juhaniak, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, konateľ súkromnej firmy, banskobystrický mestský poslanec Igor Kašper, majiteľ rodinnej firmy vyrábajúcej vegetariánske výrobky Ján Lunter a exprimátor Banskej Bystrice Ivan Saktor.

Jediný, kto ešte oficiálne neoznámil svoju kandidatúru na post šéfa BBSK, ale o kom sa to predpokladá, je súčasný predseda samosprávneho kraja a poslanec NR SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba. Ako pre TASR v závere minulého roka reagoval podpredseda ĽSNS a predseda Úradu BBSK Milan Uhrík, "predseda BBSK je odhodlaný obhájiť výsledky zodpovednej práce v našom samosprávnom kraji".