Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO:Múzeum v Novej Bani zreštaurovalo kamenný článok s erbom mesta

Pohronskému múzeu v Novej Bani sa vďaka Fondu na podporu umenia podarilo zreštaurovať kamenný článok z 18. storočia s reliéfom pôvodného erbu, ktorý mesto používalo do roku 1976. Vynovený kamenný článok môžu návštevníci vidieť hneď pri vstupe do múzea. Na snímke je kamenný článok z 18. storočia s reliéfom pôvodného erbu mesta, Nová Baňa, 16. marca 2017. Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Samotný kamenný článok pochádza z 18. storočia od neznámeho autora.


Nová Baňa 16. marca (TASR) - Pohronskému múzeu v Novej Bani sa vďaka Fondu na podporu umenia podarilo zreštaurovať kamenný článok z 18. storočia s reliéfom pôvodného erbu, ktorý mesto používalo do roku 1976. Vynovený kamenný článok môžu návštevníci vidieť hneď pri vstupe do múzea.

"Kamenný reliéf s motívom historického erbu mesta je vytesaný na stavebnom článku - klenáku, ktorý bol pôvodne na oblúku na vstupe zo severozápadnej strany do opevneného objektu pevnostnej prístavby budovy historickej radnice," priblížila riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Keď bol v roku 1939 objekt pevnostnej prístavby zbúraný, tak reliéf premiestnili do fasády novej funkcionalistickej budovy mestského úradu. "Keď sa nedávno prikročilo k zatepľovaniu budovy mestského úradu, tak bol tento stavebný článok, sekundárne použitý nad bránou, sňatý a mesto nám ho v roku 2015 venovalo do muzeálnych zbierok," dodala Konečná.

Reliéf bol vplyvom poveternostných podmienok poškodený a tak sa múzeum rozhodlo pripraviť projekt na jeho obnovu, s ktorým bolo úspešné a získalo dotáciu z Fondu na podporu umenia. "Reštaurovanie kamenného článku bolo ukončené v marci tohto roka," uviedla Konečná s tým, že práce stáli približne 1500 eur.

Na článku je zobrazený pôvodný erb mesta. Ten sa používal do roku 1976, kedy heraldická komisia prijala schematický erb používaný mestom dodnes. Nový erb však ideovo nadväzuje na pôvodný historický erb Novej Bane. "Historický mestský erb znázorňoval panovníka Ľudovíta Veľkého ako kľačiac pred patrónkou mesta - Pannou Máriou, odovzdáva vyťažené zlato ako dar patrónke," vysvetlila riaditeľka múzea.

Tento erb sa už od 14. storočia nachádzal aj na pečati mesta. "Okrem pečate sa s týmto erbom stretávame aj na rôznych iných miestach. V zbierkach máme tiež olejomaľbu z roku 1770, stretneme sa s ním aj na nedávno zreštaurovanom Trojičnom stĺpe v meste či vo farskom kostole, kde je na hlavnom oltári," dodala Konečná.

Samotný kamenný článok pochádza z 18. storočia od neznámeho autora. Múzejníci predpokladajú, že bol vyrobený okolo roku 1770, letopočet v rohoch reliéfu sa však celkom nezachoval.