Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Obyvatelia Tekovskej Breznice sa sťažujú na hluk z cesty R1

Na snímke je protihluková stena na rýchostnej ceste R1 pri obci Tekovská Breznica, ktorú žiadajú miestni obyvatelia rozšíriť. Tekovská Breznica, 28. novembra 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Spísali preto petíciu za rozšírenie protihlukovej steny.


Tekovská Breznica 28. novembra (TASR) - Obyvatelia dolnej časti Tekovskej Breznice v okrese Žarnovica sa sťažujú na nadmerný hluk z rýchlostnej cesty R1. V petícii, ktorú podpísalo približne 60 ľudí, žiadajú o rozšírenie protihlukovej steny. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) plánuje meranie hodnôt hluku v tomto úseku zrealizovať do konca roka, až potom stanoví ďalší postup.

Podľa starostu Tekovskej Breznice Jozefa Dolinaja sa časom ukázalo, že protihluková stena, ktorá bola dodatočne urobená po otvorení diaľnice, je krátka a tiež nízka. "Najmä večer, keď je pokoj a spoza steny vyletí auto, tak je to ako strela," podotkol Dolinaj s tým, že petíciu podpísali nielen ľudia, ktorí žijú v dedine trvalo, ale aj miestni chalupári.

Petíciu aj spolu s listom adresoval starosta na NDS. Tá v spomínanom úseku podľa jej hovorkyne Evy Žgravčákovej plánuje vykonať meranie hodnôt hluku do konca roka, závisí to však od vhodných klimatických podmienok. "Podľa vyhlášky sa môže realizovať len pri suchom povrchu vozovky a nezasneženom teréne. V prípade nepriaznivých podmienok zrealizujeme meranie potrebné pre stanovenie rozsahu protihlukových opatrení v prvých jarných dňoch budúceho roka," dodala s tým, že na základe výsledkov kontrolného merania bude stanovený ďalší postup.