Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Pohronské múzeum doplní prednáška o ére slovenskej motocyklistiky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Výstava potrvá do 23. júna.

Nová Baňa 10. júna (TASR) - Priestory Pohronského múzea v Novej Bani patria v týchto dňoch slovenskej motocyklistike. Na aktuálnej výstave približujú novobanskí múzejníci zlatú éru slovenskej motocyklistiky. Pre všetkých milovníkov dvojkolesových tátošov pripravili na štvrtok 13. júna 16.00 h na rovnakú tému prednášku s kurátorkou výstavy Annou Šujanskou a bývalým konštruktérom Považských strojární Zdenom Metzkerom.

Výstava Zlatá éra motocyklistiky – historické motocykle zo zbierok Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici približuje návštevníkom užší výber jednostopových motorových vozidiel (JMV) vyrábaných v Považských strojárňach v Považskej Bystrici v rokoch 1947 až 2005.

Stratégia plánovania podniku v povojnových rokoch bola v znamení hľadania nového výrobného programu. Popri zabehnutých prevádzkach zlievarne, valcovne, lisovne a drôtovne sa vyrábali aj rôzne nestrojárenské výrobky. Prvým skutočne strojárskym výrobkom sa stal motocykel Manet vyrábaný od roku 1947.

Z kompletnej zbierky 57 cestných a terénnych motocyklov výstavu tvorí 13 JMV predstavujúcich tzv. zlatú éru motocyklistiky nielen na Považí.

Motocyklová obec, ale aj široká verejnosť si môže časť motocyklovej zbierky pozrieť v kaštieli v Bohuniciach (pri Pruskom). Súťažné Tatrany, ako aj ďalšie cestné motocykle vrátane prototypov, sa nachádzajú v sídle Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici. Vzhľadom na chýbajúce expozičné priestory múzea sú tieto vystavované priebežne na rôznych externých príležitostných výstavách.

"Okrem JMV výstavu dopĺňajú trofeje továrenských jazdcov Jána Hrehora a Jána Kociana z Považskej Bystrice, športový odev súťažných jazdcov, plakety, medaily i tablo s poštovými známkami z inaugurácie v roku 2014, katalógy z rôznych športových súťaží a iné zaujímavé predmety z motocyklistiky," priblížila riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Výstava v Pohronskom múzeu potrvá do 23. júna.