Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

R. Sobote chýba všeobecne záväzné nariadenie o vrakoch automobilov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva na to upozornil poslanec Viliam Vaš, ktorý zároveň vyzval právne oddelenie Mestského úradu (MsÚ) Rimavská Sobota, aby takúto legislatívnu normu pripravilo.

Rimavská Sobota 10. marca (TASR) – Mesto Rimavská Sobota nemá všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré by sa zaoberalo problematikou vrakov automobilov, nachádzajúcich sa na verejných priestranstvách. Na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva na to upozornil poslanec Viliam Vaš, ktorý zároveň vyzval právne oddelenie Mestského úradu (MsÚ) Rimavská Sobota, aby takúto legislatívnu normu pripravilo.

„My v meste zatiaľ takéto VZN nemáme. Problém teda je, čo to vlastne je autovrak. Vozidlo, ktoré nemá evidenčné číslo, ktoré nemá koleso, alebo ktoré stojí na jednom mieste rok?“ opýtal sa poslanec, podľa ktorého by nové VZN v tomto smere pomohlo mestskej polícii.

„Samozrejme, môžu tieto veci riešiť podľa platného zákona. Nemáme však na to sankcie, pretože zákon o nich nehovorí. Len naznačuje, že mesto môže udeľovať sankcie za dlhodobo stojace vraky,“ dodal Vaš s tým, že vraky áut spôsobujú v meste viacero problémov, napríklad zaberajú miesto na parkoviskách a zavadzajú pri čistení ulíc či pri asfaltovaní komunikácií.

„Je to problém a je namieste, aby sme nad jeho riešením pouvažovali. Keď sme asfaltovali parkovisko na Kirejevskej ulici, tak sme museli jedno auto odtiahnuť na zeleň a stojí tam dodnes. Pomaly už dva roky,“ reagoval na jeho podnet primátor Jozef Šimko. Zároveň poveril prednostu MsÚ Štefana Szántoa, aby zabezpečil prípravu príslušného VZN, ktorá by mala byť hotová do jesene.