Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Rozpočet Zvolena bude 27 miliónov, investuje sa do štadióna i záhrad

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Najviac peňazí mesto dá už tradične na školstvo.

Zvolen 3. decembra (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Zvolene na svojom ostatnom rokovaní schválili rozpočet na budúci rok. Samospráva bude hospodáriť so sumou takmer 27 miliónov eur. Za rozpočet zahlasovalo po diskusii 23 z 24 prítomných poslancov.

Magistrát predložil návrh na vyrovnaný rozpočet napriek tomu, že nároky na výdavky boli vysoké. „Tvorba rozpočtu stála množstvo času. Rodil sa ťažko, stálo nás mnoho úsilia, aby sme dokázali udržať najmä výdavky. Mesto jednoducho zadlžovať nechceme. Som rada, že poslanci sa stotožnili s videním úradu. Ide o zodpovedné rozhodnutie, za ktoré by som sa im chcela poďakovať. Rovnako ďakujem všetkým úradníkom, ktorí na návrhu rozpočtu pracovali dlhé mesiace,“ uviedla po rokovaní primátorka Lenka Balkovičová.

Najviac peňazí mesto dá už tradične na školstvo. Ide o prenesenú kompetenciu, na ktorú dostáva peniaze od štátu a na ktorú má na rok 2016 vyčlenených takmer 12,5 milióna eur. Najviac peňazí v rámci kapitálových výdavkov pôjde na rekonštrukciu futbalového štadióna, vyše 400.000 eur. Mesto tiež v budúcom roku začne budovať dažďové záhrady a „zelenú“ strechu na autobusovej stanici. Vyčlenených je na tento účel 320.000 eur. Opatrenia, ktoré majú zmierniť dopady prívalových dažďov či obrovských horúčav, pritom Zvolen realizuje popri Bratislave ako jediné mesto na Slovensku. Na investičné potreby jednotlivých mestských častí, ktorých priority si stanovia samotní poslanci, pôjde 500.000 eur.

V rozpočte sa myslelo aj na spolufinancovanie projektov z európskych fondov. V získavaní peňazí z nich mesto bolo v minulosti úspešné a mieni v tom intenzívne pokračovať.