Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Letisko Sliač chránia aj dravce, priblížil Deň otvorených dverí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Diváci videli ukážky loveckých dravcov a psov, mali možnosť obdivovať aj leteckú techniku taktického krídla Sliač.


Sliač 26. novembra (TASR) – Stovky návštevníkov prišli dnes na Deň otvorených dverí (DOD) do areálu letiska Sliač, ktorého nosnou témou bola biologická ochrana letiska a zabránenie stretu lietadla so živočíchmi.

Diváci videli ukážky loveckých dravcov a psov, prezentáciu prostriedkov na aktívne plašenie a mali možnosť obdivovať aj leteckú techniku taktického krídla Sliač, najmä bojové stíhačky MiG-29. Podujatie sa konalo pod záštitou ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Árpáda Érseka.

Ako dnes po skončení DOD pre TASR konštatoval výkonný riaditeľ spoločnosti Letisko Sliač Roland Schaller, podujatie organizované v súčinnosti s ministerstvom obrany bolo rozdelené do dvoch častí. Jednou z nich bol odborný workshop i za účasti českých odborníkov, kde zazneli príspevky o biologickej ochrane letísk v rámci Vzdušných síl OS SR, medzinárodných predpisoch, ktoré usmerňujú ochranu letísk, a diskusné príspevky sa týkali tiež štatistických spracovaní výsledkov ornitologických pozorovaní.

Návštevníci letiska počas DOD mali možnosť vidieť okrem ukážok činnosti sokoliarov, psovodov či zariadenia na plašenie vtákov i výstavu preparovaných vtákov a zvierat z Múzea vo Svätom Antone.