Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Sociálny podnik má pri obnove parku Hôrka zamestnať do 15 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Poliak

Tento podnik bol na zozname, ktorý pri návšteve vlani na jeseň priniesol do mesta premiér Robert Fico (Smer-SD).

Veľký Krtíš 10. marca (TASR) - So vznikom jedného zo sociálnych podnikov, ktoré má podporiť štát v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti, sa počíta aj vo Veľkom Krtíši. Do 15 pracovných miest sa má vytvoriť pri revitalizácii a rekonštrukcii tamojšieho parku Hôrka, nachádzajúceho sa neďaleko centra mesta.

Tento podnik bol na zozname, ktorý pri návšteve vlani na jeseň priniesol do mesta premiér Robert Fico (Smer-SD). "My máme všetko pripravené. Ešte pred tým, ako pošleme žiadosť na Úrad vlády SR, musí ale zasadnúť rada pre rozvoj okresu, ktorá by mala projekt odporučiť," konštatoval pre TASR primátor Dalibor Surkoš.

Park Hôrka o rozlohe troch hektárov prešiel ešte v druhej polovici 80. rokov uplynulého storočia určitou obnovou. "Boli tam postavené altánky a vytvorené tiež miesta, kde sa mohli deti voľne hrať," priblížil toto miesto primátor. V 90. rokoch sa však park zanedbal a jeho mobiliár postupne schátral.

Mesto tam teraz plánuje vybudovať náučný chodník, obnoviť by sa mala aj tamojšia kaplnka, vybudovať sa majú nielen ihriská pre deti, ale aj plochy pre loptové hry.

Na tom všetkom by sa mali podieľať nezamestnaní, ktorí navyše po skúsenostiach z minulosti, budú po dobudovaní na park a jeho zariadenia aj dohliadať. "Títo ľudia budú na park nie len dohliadať, ale ho pravidelne aj čistiť a udržiavať", pripomenul Surkoš.

Projekty v oblasti sociálnej ekonomiky, ktoré má v okrese Veľký Krtíš podporiť štát sumou 775.000 eur majú vzniknúť aj v Slovenských Ďarmotách (výroba a spracovanie drevnej suroviny) a v Modrom Kameni, kde sa počíta so zriadením mestského podniku služieb.