Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Thurzov dom dá nazrieť do truhlíc šľachticov a spoznať módu i zvyky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Turanovič

Práve prostredníctvom rozprávania vedeckej pracovníčky Historického ústavu SAV Tünde Lengyelovej sa návštevníci zblízka pozrú na život šľachty na našom území pred takmer 400 rokmi.

Banská Bystrica 28. marca (TASR) - Marcové stretnutie s minulosťou pod Zelenou klenbou v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici v stredu o 17.00 h bude patriť slovenskej historičke Tünde Lengyelovej, ktorá je autorkou kníh Báthory – život a smrť, Bosorky, strigy a čarodejnice či Život na šľachtickom dvore. Svoje vedomosti a poznatky z výskumov už roky sumarizuje nielen v populárnych a oceňovaných knihách, ale i prostredníctvom odborne-náučných prednášok pre širokú verejnosť. TASR o tom informovala Gabriela Benčová z múzea.

"Práve prostredníctvom rozprávania vedeckej pracovníčky Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Tünde Lengyelovej sa návštevníci zblízka pozrú na život šľachty na našom území v ich sídlach a meštianskych domoch pred takmer 400 rokmi. Spoločne nazrú do truhlíc šľachtických a meštianskych mužov, žien a ich detí, dozvieme sa, aké šaty, obuv a doplnky v nich skrývali. Porovnáme štýl obliekania v Uhorsku s módou, ktorá ovládla zvyšok Európy. Pozrieme sa tiež na vtedajšiu čistotu a vnímanie osobnej hygieny u našich predkov," priblížila Benčová.

"V objavovaní minulosti so slovenskými, ale i zahraničnými odborníkmi na históriu v rámci cyklu Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou pokračuje Stredoslovenské múzeum už tretí rok a sme radi, že poslednú stredu v mesiaci smerujú kroky milovníkov histórie práve do Thurzovho domu," zdôraznil riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.