Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V breznianskom závode Harmanec-Kuvert vznikne do 130 pracovných miest

Slávnostné otvorenie novej prevádzky na výrobu papierových tašiek v závode Harmanec-Kuvert Brezno. Na snímke výrobné technológie v novej budove. Foto: TASR - Dušan Hein

Zo súčasného stavu 170 stálych pracovníkov by mal počet zamestnancov stúpnuť na 270 až 300 zamestnancov, informoval Milan Fiľo, prezident holdingu Eco-Investment, do ktorého závod patrí.

Brezno 10. júna (TASR) – Dovedna 100 až 130 nových pracovných miest by malo do konca roka 2020 vzniknúť v breznianskom papierenskom závode Harmanec-Kuvert. Pri spustení jeho novej prevádzky o tom informoval Milan Fiľo, prezident holdingu Eco-Investment, do ktorého závod patrí.

„Zo súčasného stavu 170 stálych pracovníkov by mal počet zamestnancov stúpnuť na 270 až 300 zamestnancov. Predpokladáme, že v závode bude štvorzmenná prevádzka," priblížil Fiľo s tým, že v súčasnosti v podniku pracuje zhruba 99 percent ľudí z Brezna a Horehronia.

Všetky nové pracovné miesta vzniknú podľa neho v novej výrobnej prevádzke, do ktorej holding investuje v tomto a budúcom roku spolu 20 miliónov eur. „Budú sa tu vyrábať ekologické tašky z papiera, predpokladáme okolo 350 miliónov kusov v objeme 40 až 50 miliónov eur. Chceme udržať situáciu, aby sme tu vyrábali aj 1,7 miliardy kusov obálok," konkretizoval Fiľo. Dodal tiež, že od roku 2003, keď začali s obnovou breznianskeho závodu, v ňom preinvestovali spolu okolo 50 miliónov eur.

Ako pokračoval primátor Brezna Tomáš Abel, podnik vníma ako partnera a zamestnávateľa na území mesta. „Musím naozaj povedať, že ciele, ktoré boli vytýčené pred piatimi rokmi, sa plnia, a to je pre mňa veľmi dôležité. Preto už dnes hovoríme s predstaviteľmi spoločnosti o ďalších projektoch a víziách," povedal Abel, ktorý podľa vlastných slov verí, že to prinesie ďalšie pracovné miesta pre obyvateľov mesta a regiónu.

Doplnil, že okrem zamestnávania ľudí pomáha firma mestu aj v iných oblastiach, napríklad pri organizovaní športových a kultúrnych podujatí. „Spolupráca je skutočne na viacerých úrovniach," konštatoval primátor.

Na trhu práce v regióne sú podľa neho ešte stále ľudia, ktorí môžu v takýchto závodoch pracovať. „Stále je stav taký, že je tu ešte dosť ľudí. Určite je priestor pracovať možno aj s dlhodobo nezamestnanými. Zaoberáme sa touto myšlienkou i na úrovni Banskobystrického samosprávneho kraja, preto sa momentálne vytvára program na preškoľovanie dlhodobo nezamestnaných," zakončil Abel.

Otvorenia novej prevádzky sa mal zúčastniť aj predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), na otvorenie však nepricestoval pre iné pracovné povinnosti.

Závod Harmanec-Kuvert v Brezne je súčasťou holdingu Eco-Investment 15 rokov. V súčasnosti vyrába najmä papierové obálky. Ich ročná produkcia je viac ako 1,7 miliardy kusov.