Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V žiarskom centre chcú spracovávať odpad aj z okolia

Ilustračné foto Foto: TASR

Centre zhodnocovania odpadov je v súčasnosti zamestnaných spolu s pracovníkmi vlastnej ochrany 23 zamestnancov. Po nabehnutí všetkých prevádzkových súborov tam bude pracovať 29 zamestnancov.

Žiar nad Hronom 24. novembra (TASR) - Centrum zhodnocovania odpadov (CZO) môže aktuálne spracovávať len odpad vyprodukovaný na území mesta. Keďže sú jeho kapacity väčšie, kompetentní chcú, aby sa v závode spracovával aj odpad z okolitého regiónu.

"Projektované kapacity všetkých technologických zariadení sú vyššie, ako je vôbec výskyt rôznych druhov odpadov na území mesta Žiar nad Hronom, preto sme požiadali riadiaci orgán o povolenie spracovávať odpady z väčšej spádovej oblasti," priblížil vedúci odboru odpadového hospodárstva žiarskeho Mestského úradu Ján Vinarčík s tým, že ide v podstate o celý okres Žiar nad Hronom.

CZO funguje v skúšobnej prevádzke, zo štyroch technologických celkov zatiaľ nie je spustený posledný, a to gasifikácia. Naopak, naplno funguje Dotrieďovacie zariadenie vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu, ktoré bolo spustené do prevádzky od februára tohto roka. Od tohto obdobia až do konca júna bolo vyzbieraných 408,43 t vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu.

V Centre zhodnocovania odpadov je v súčasnosti zamestnaných spolu s pracovníkmi vlastnej ochrany 23 zamestnancov. Po nabehnutí všetkých prevádzkových súborov tam bude pracovať 29 zamestnancov.