Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V zrekonštruovanej škôlke vo Fiľakove pribudla trieda pre 15 detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Okrem opravy zatekajúcej strechy v roku 2013 ide podľa predstaviteľov mesta o prvú veľkú rekonštrukciu od postavenia objektu v roku 1979.

Fiľakovo 18. februára (TASR) – Dovedna 15 nových miest vzniklo v zrekonštruovanej škôlke na Štúrovej ulici vo Fiľakove v Lučeneckom okrese, ktorú miestna samospráva obnovila približne za 726.000 eur. Okrem opravy zatekajúcej strechy v roku 2013 ide podľa predstaviteľov mesta o prvú veľkú rekonštrukciu od postavenia objektu v roku 1979.

„Spravilo sa zateplenie samotnej budovy i strechy, vymenili sa okná a zamuroval sa jeden veľký balkón na poschodí. Obnovené boli aj sociálne zariadenia a umyvárne. Vznikla aj prístavba, ktorá priniesla rozšírenie kapacity o 15 miest,“ načrtol primátor Attila Agócs, podľa ktorého okrem vynovených priestorov bude prínosom i zníženie energetickej náročnosti.

Financie na obnovu samospráva podľa jeho slov poskladala z piatich zdrojov. „Najviac, 428.000 eur, sme dostali z Integrovaného regionálneho operačného programu. Vláda SR nám počas minuloročného výjazdového zasadnutia v našom meste schválila špeciálnu dotáciu v objeme 57.000 eur. Využili sme aj vlastné i úverové zdroje a ruku k dielu priložil aj Filbyt, teda mestský bytový podnik, ktorý z vlastných zdrojov zrekonštruoval kotolňu škôlky,“ vymenoval primátor.

Ako dodal, už niekoľko rokov mali v meste problém s kapacitou škôlok. „Chýbalo približne 40 miest. Na druhej strane, aj ich budovy boli v dosť dezolátnom stave. Roky sme sa preto pripravovali na to, ako ich zrekonštruovať,“ vysvetlil Agócs s tým, že ďalšie miesta už pribudli v druhej mestskej škôlke na Daxnerovej ulici, kde sa zvýšila kapacita o 20 detí.

Podľa slov riaditeľky škôlky Heleny Kecskemétiovej začali prípravné práce na rekonštrukciu už v máji 2018, kedy sa celá materská škola musela presťahovať do dočasných náhradných priestorov. „Na túto obnovu sme čakali dlhé roky. Škôlka sa zmenila na nepoznanie nielen zvonka, ale aj zvnútra,“ podotkla. Úpravy však podľa nej ešte čakajú dvor materskej školy, kde treba urobiť práce, ktoré sa nedali vykonať v zime.