Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo februári spúšťa múzeum v Rimavskej Sobote komentované prehliadky

Na snímke priečelie budovy Gemersko-malohontského múzea, ktorá pôvodne slúžila ako delostrelecké kasárne, stála expozícia múzea je v nej zriadená od roku 1913. Foto: TASR/Branislav Caban

Návštevníci sa detailne zoznámia so zaniknutými železiarňami v Hnúšti-Likieri a v Tisovci, s minulosťou i súčasnosťou ložiska mastenca a magnezitu v Hnúšti-Mútniku.

Rimavská Sobota 6. februára (TASR) – Sériou komentovaných prehliadok s názvom "Na baňu klopajú" začne aktuálny rok Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Podľa organizátorov sa počas prehliadok verejnosť dozvie detaily z baníckej histórie regiónu.

"Počas februárových štvrtkov (7. 2., 14. 2. a 21. 2.) sa v priestoroch výstavy Baníctvo a železiarstvo v Gemeri - Malohonte uskutočnia komentované prehliadky výstavy s jej autorkami. Prehliadky sú určené školským skupinám v doobedňajších hodinách o 9.00 h a 11.00 h a verejnosti v poobedňajších hodinách o 16.00 h," uviedla PR referentka GMM Martina Oštrom Mareková.

Doplnila, že návštevníci sa detailne zoznámia so zaniknutými železiarňami v Hnúšti-Likieri a v Tisovci, s minulosťou i súčasnosťou ložiska mastenca a magnezitu v Hnúšti-Mútniku, s magnezitovým závodom v Hačave s najstaršou rotačnou pecou na pálenie magnezitu na svete, ako aj so zaniknutou baňou Burda-Rovné.