Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolen chce v kampani Do práce na bicykli prekonať vlaňajšie čísla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minulý rok sa výzvy zúčastnilo 31 tímov, ktoré mali dohromady 103 účastníkov. Spolu najazdili viac ako 13.652 km.

Zvolen 23. apríla (TASR) - Mesto Zvolen sa aj tento rok zapája do májovej kampane Do práce na bicykli. Minulý rok sa výzvy zúčastnilo 31 tímov, ktoré mali dohromady 103 účastníkov. Spolu najazdili viac ako 13.652 km. Tento rok by chceli vlaňajšie čísla prekonať.

„Každý rok som potešená, keď vidím, koľko zamestnancov firiem využíva na dopravu do práce práve bicykel. Robia niečo pre svoje zdravie, ale aj zdravie nášho mesta a za to im ďakujem,“ uviedla k novému ročníku kampane primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Celoslovenská kampaň má tento rok motto Odhodlaj sa zmeniť svoj pohľad na cestu do práce! Piaty ročník kampane, ktorej cieľom je podpora rozvoja udržateľnej mestskej mobility s dôrazom na cyklodopravu, vyhlásilo 1. marca Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Prihlásiť sa je možné od 17. apríla na stránke www.dopracenabicykli.eu, tímy sa môžu zaregistrovať do samosprávy, v ktorej majú trvalé bydlisko, alebo do ktorej dochádzajú do zamestnania.

Po minuloročnom rekordnom ročníku, v ktorom sa do tejto celoslovenskej akcie zapojilo viac než 8500 obyvateľov zo 74 samospráv, pokračuje kampaň s ambíciou ešte viac rozšíriť počty súťažiacich, motivovať samosprávy k intenzívnejšiemu rozvoju cyklistickej infraštruktúry a zamestnávateľov k zlepšeniu podmienok pre pracovníkov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli.

Spolu so zamestnancami sa súťaže zúčastnia aj stovky firiem a organizácií (minulý rok takmer 1200). „Okrem zamestnancov je už druhý rok kampaň otvorená aj pre študentov stredných a vysokých škôl, a preto dúfame, že v máji sa rozbicykluje ešte väčšia časť Slovenska,“ uviedol národný cyklokoordinátor Peter Klučka.

Aj v tomto roku bude kampaň rozšírená o viaceré inovácie, ktoré súťažiacim spríjemnia prácu so systémom a prinesú súťaži nový rozmer. Najzaujímavejšou z nich je nový spôsob zaznamenávania jázd v podobe mobilnej aplikácie, ktorou bude doplnený tradičný spôsob evidovania najazdených kilometrov v konte súťažiaceho. Vylepšený spôsob evidencie okrem praktickej stránky prinesie aj cenné informácie o presných trasách, ktorými sa obyvatelia registrovaných miest presúvajú za svojou prácou, a tým dopomôže k lepšiemu plánovaniu investícií samospráv do infraštruktúry.