Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Basketbalisti SR chcú v úvode predkvalifikácie na ME 21 zdolať Cyprus

Mário Ihring, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Pod vedením Tabaka absolvovali Slováci päťtýždňovú prípravu.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Slovenská mužská basketbalová reprezentácia vstupuje do predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 s jediným cieľom – vyhrať a nepripustiť tak dvojročné čakanie na ďalší cyklus kvalifikácie. Zverenci trénera Žana Tabaka začnú svoju púť v F-skupine doma v sobotu 2. augusta o 18.00 h v bratislavskej Eurovia aréne proti Cypru. Tretie kolo predkvalifikácie je poslednou šancou pre všetkých, ako sa zapojiť do bojov o prípadnú miestenku na európskom šampionáte. Slovenské družstvo povedie do tejto fázy skúsený chorvátsky odborník.

Pod vedením Tabaka absolvovali Slováci päťtýždňovú prípravu. „Niektoré veci nám fungovali, niektoré veci fungujú proti nám. Päť týždňov sme pracovali veľmi dobre. Hráči, ktorí boli schopní pracovať a boli tu, tak dávali do toho všetko. Myslím si, že sme sa počas piatich týždňov zlepšili. Na druhej strane, máme mnoho zranení a zdravotných problémov. Od začiatku navyše chýba mnoho hráčov. Pri tejto situácii som šťastný, ako sa tím počas piatich týždňov zlepšil,“ zhodnotil pre TASR tréner Slovenska doterajšiu prípravu. Zmenami tak neprešiel len hráčsky kolektív, ale aj realizačný tím.

Podľa asistenta trénera Petra Tordu bol počas týždňov badateľný progres: „Už od začiatku to bolo pre každého z nás niečo nové, všetci sme prichádzali s očakávaním, čo nás bude čakať. Stretli sme sa s maximálnym profesionalizmom, basketbalovou modernou. Myslím si, že sa aj hráči dokázali veľmi rýchlo adaptovať na trénerove požiadavky smerom k veciam, ktoré chceme hrať v útoku a v obrane. Postupne sme začali prípravné zápasy, kde sme aplikovali všetky tieto veci. Dovolím si tvrdiť, že sme sa každým zápasom zlepšovali. Dúfam, že vyvrcholenie príde v nasledujúcich štyroch zápasoch.“

Slováci odohrali v príprave sedem duelov, zo šiestich z nich vzišli víťazne a len v jednom prípade boli neúspešní. „Vždy je lepšia nálada, ak sa vyhráva. Myslím si, že je to pre nás ako tím dobré. Nesmieme to však preceňovať, stále išlo o prípravu. Dôležité teraz budú tieto zápasy,“ povedal pivot Vladimír Brodziansky. Počas predošlého víkendu zasiahol hráč španielskeho Obradoira len do jedného zápasu pre drobné zdravotné problémy. „Už je to lepšie, natiahol som si trochu bočný sval. Hral som, keďže som chcel vidieť, v akom stave to bude,“ dodal Brodziansky k svojej aktuálnej zdravotnej situácii.

Na úvod predkvalifikácie si slovenský výber zmeria sily s Cyprom. Z tabuľkového postavenia ide o basketbalového trpaslíka, ktorý čaká na prvý výraznejší úspech. Podceňovať ho však nemožno, keďže postupový kľúč je neúprosný. Ďalej totiž ide iba víťaz skupiny. „Máme 24-člennú súpisku Cypru, kde čakáme na to, v akej zostave prídu. Samozrejme, máme o nich informácie, videli sme posledné prípravné zápasy. Máme urobenú prípravu, čo sa týka obrany a útoku. Čakáme na to, v akej zostave prídu, aby sme vedeli zareagovať a ušiť presne taktiku na zápas. Treba očakávať tvrdého a agresívneho súpera, s množstvom skúsených a starších hráčov, ktorí odohrali množstvo zápasov v dobrých ligách a v mnohých kvalifikáciách. Do zápasu však ideme s tým, že ideme vyhrať,“ uviedol Torda.

Širšia nominácia Slovenska na zápas predkvalifikácie ME 2021 s Cyprom (2. augusta o 18.00 h, Bratislava, Eurovia Aréna):



rozohrávači: Dalibor Hlivák, Mário Ihring (obaja BK Inter Bratislava), Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Andre Jones (Leonis Rím/Tal.)

krídelníci: David Abrhám (BK Inter Bratislava), Richard Körner (egoé Basket Brno/ČR), Adam Antoni (BC Prievidza), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti), Jaroslav Musil (BKM Lučenec)

pivoti: Michal Baťka, Michael Fusek (obaja BK Inter Bratislava), Viktor Juríček (BK Levickí Patrioti), Vladimír Brodziansky (Obradoiro CAB/Šp.)

realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Peter Torda – asistent trénera, Alberto Blanco Vila - asistent trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva