Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Basketbal

Spoelstra predĺžil zmluvu s Miami Heat o ďalších osem rokov

Na snímke tréner klubu zámorskej basketbalovej NBA Miami Heat Erik Spoelstra. Foto: TASR/AP

Päťdesiattriročný kouč pôsobí v tíme od roku 1995 a od roku 2008 ako hlavný kormidelník.

Miami 10. januára (TASR) - Klub zámorskej basketbalovej NBA Miami Heat predĺžil zmluvu so svojím dlhoročným trénerom Erikom Spoelstrom. Päťdesiattriročný kouč pôsobí v tíme od roku 1995 a od roku 2008 ako hlavný kormidelník.

Podľa zdroja agentúry AP podpísal Spoelstra kontrakt na osem rokov v celkovej hodnote približne 120 miliónov eur, čo je zmluva s najväčšou celkovou hodnotou pre trénera v histórii súťaže. Spoelstra vstúpil už do svojej 16. sezóny ako hlavný tréner Miami, počas nich doviedol klub k dvom titulom a ďalších štyrikrát sa dostal do finále. Naposledy v minulej sezóne, keď Miami prehralo s Denverom 1:4 na zápasy.

V tíme Heat začal v roku 1995 ako videoanalytik, neskôr pôsobil ako skaut, asistent trénera a v roku 2008 si ho vybral legendárny Pat Riley ako náhradníka na post hlavného kormidelníka. Spoelstra je druhý najdlhšie slúžiaci tréner v súťaži po Greggovi Popovichovi, ktorý vedie San Antoniou Spurs už od roku 1996.

Spoelstra má na konte 725 víťazstiev v základnej časti, čo ho radí na 19. miesto v historických tabuľkách, pričom len traja tréneri dokázali vyhrať viackrát s jedným tímom - Popovich so Spurs, Jerry Sloan s Utahom a Red Auerbach s Bostonom. V play off nazbieral 109 víťazstiev (5. miesto v histórii). Okrem dvoch titulov ako hlavný tréner získal jeden aj ako asistent.