Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa bude ochutnávať jedlo z Kene i diskutovať o utečencoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Nad podujatím prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Ochutnať cudzokrajné jedlá z Kene i Afganistanu, porozprávať sa s dobrovoľníkmi, ktorí pomáhali v rozvojových krajinách, diskutovať na tému utečeneckej krízy či zahrať si hru, v ktorej sa uteká zo Sýrie – aj taký bude dnešný jedenásty ročník Rozvojového dňa v bratislavskej Starej tržnici. Potrvá od 10.00 do 22.00 h.

"Podujatie tentokrát nesie podtitul Výzva k ľudskosti a čo ďalej? Už názov teda napovedá, že jeho hlavnou témou bude utečenecká kríza, ale aj fenomén migrácie v širšom zmysle," vysvetľuje Peter Ivanič, spolupracovník Platformy mimovládnych rozvojových organizácií (MVRO), ktorá je organizátorom podujatia. Počas dnešného dňa sa tak bude diskutovať aj o tom, ako by Slovensko mohlo, či malo reagovať na prílev migrujúcich ľudí, ktorí sa snažia dostať do Európy z rôznych častí sveta.

Názory Martina Dubéciho z Výzvy k ľudskosti, Jaroslava Danišku z konzervatívneho denníka Postoj, Radovana Gumuláka zo Slovenskej katolíckej charity i Zuzany Števulovej z Ligy za ľudské práva si budú môcť návštevníci vypočuť počas diskusie na tému utečeneckej krízy od 18.00 do 19.00 h. Spovedať ich bude moderátor Michal Havran.

Na úteku do Európskej únie pred vojnou v Sýrii sa ocitnú všetci, ktorí sa dnes rozhodnú zahrať si interaktívnu hru. Návštevníci Rozvojového dňa budú mať zároveň možnosť porozprávať sa i s terénnymi pracovníkmi, ktorí pracujú s utečencami, a to neraz aj takmer priamo v ohrozených oblastiach.

V Starej tržnici dnes budú prebiehať aj workshopy pre deti a výstavy. Návštevníci si budú môcť prezrieť fotografie, ktoré zvíťazili v súťaži amatérskych fotografov s názvom Ľudské práva v rozvojovej spolupráci, ako aj fotografie a články profesionálov zo súťaže s názvom Dôstojný život pre všetkých. Návštevníkov tiež zabaví bubnovačka s La3no Cubano a svoju činnosť odprezentuje 18 mimovládnych rozvojových organizácií. Podujatie uzavrie benefičný koncert, kde vystúpi skupina Jamadan a Katarína Koščová a ktorý bude moderovať ambasádorka Európskeho roka rozvoja Adela Banášová.

Nad podujatím prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Vyzbieraným vstupným sa podporí päť projektov slovenských organizácií vo svete aj na Slovensku. Kampaň Platformy MVRO ŽI FÉR môžu záujemcovia finančne podporiť až do konca júla 2016.

Rozvojový deň sa každoročne koná pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe, ktorý v roku 1993 vyhlásila OSN.