Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

Mesto Bratislava reštauruje Mirbachov palác

Foto: TASR/Martin Baumann

Projekt sa realizuje v rámci opráv kultúrnych a pamiatkovo chránených objektov financovaných z dotácie vlády pre Bratislavu.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy obnovuje fasádu na Mirbachovom paláci. Práce sa začali v druhej polovici júla a ukončené by mali byť koncom septembra. Projekt sa realizuje v rámci opráv kultúrnych a pamiatkovo chránených objektov financovaných z dotácie vlády pre Bratislavu. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

"Reštaurátorské práce sú zamerané na obnovu fasády, kamenných portálov, soklov a ostení, drevených okien, dverí a takisto aj mreží tejto národnej kultúrnej pamiatky," priblížil riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák.

Mirbachov palác patrí k najzachovalejšej pôvodnej architektúre starého Prešporka. Ide o rokokový klenot postavený na mieste starej zástavby, ktorá sa spomína už v roku 1459 ako Curia Civitatis alebo Weite Hof. "Ešte v druhej polovici 16. storočia to bola drevená stavba, v ktorej sa podľa záznamov konali v roku 1666 evanjelické bohoslužby, spoluvlastníkom susedných domov je dodnes evanjelická cirkev," uviedla Kohútiková.

Palácová funkcia bola v objekte zachovaná na rozdiel od iných palácov v meste až do 20. storočia, vďaka čomu bol palác ušetrený od prestavieb a deštrukčných zásahov. Začiatkom 20. storočia vlastnili palác Nyáryovci, ktorých erb sa nachádza na priečelí.

"Posledným šľachtickým majiteľom paláca bol barón Emil Mirbach. Vzhľadom na to, že objekt bol plný umeleckých diel, nechcel ho predať súkromnej osobe, ale v závete ho odkázal mestu pod podmienkou, že v ňom zriadi galériu," podotkla Kohútiková. Mesto túto podmienku splnilo a od roku 1949 tu prevádzkuje galériu, ktorá funguje dodnes.