Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Nové Mesto Bratislava opäť finančne podporí školské športové projekty

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Okrem športu plánuje dať mestská časť znova priestor aj výučbe cudzích jazykov.

Bratislava 19. júla (TASR) – Bratislavské Nové Mesto plánuje aj v nasledujúcom školskom roku 2016/2017 finančne podporovať mnohé projekty na materských a základných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ide predovšetkým o projekty zamerané na pohybové aktivity a rozvoj športového ducha u novomestských detí a žiakov.

Vyplýva to z koncepčného zámeru rozvoja a pedagogicko-organizačného a materiálno-technického zabezpečenia výchovno-vzdelávacieho procesu škôl a školských zariadení. Ten schválili novomestskí poslanci na ostatnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Aktuálny tak opäť bude napríklad projekt Vráťme do škôl pohyb a zdravie, v rámci ktorého podporuje miestna samospráva korčuľovanie pre deti v materských školách a žiakov prvých tried na základných školách. Príspevok na jedno dieťa je v tomto prípade 20 eur. V súčasnosti sú do projektu zapojené všetky novomestské základné školy, mestská časť chce aj preto v budúcnosti v projekte pokračovať.

Pre predškolákov a žiakov tretích ročníkov základných škôl bude opäť možnosť zúčastniť sa plaveckého výcviku. Ten samospráva podporuje sumou 15 eur na jedno dieťa. Okrem toho tradične podporuje aj lyžiarsky výcvikový kurz pre deti. "Keďže v súčasnosti je tento kurz hradený štátom, ušetrené peniaze plánujeme využiť na podporu  školy v prírode pre predškolákov v sume 50 eur na dieťa," uviedol pre TASR starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Okrem športu plánuje dať mestská časť znova priestor aj výučbe cudzích jazykov. V popoludňajších hodinách tak bude na škole na Odborárskej ulici pokračovať vyučovanie vietnamského jazyka pre žiakov a dospelých. V spolupráci s Konfucius Institute plánuje samospráva pokračovať aj vo vyučovaní čínskeho jazyka na škole na Sibírskej ulici.

V zriaďovateľskej pôsobnosti Nového Mesta je osem základných škôl s materskou školou, 11 elokovaných pracovísk materských škôl, dve materské školy, osem školských klubov, 11 školských kuchýň a osem výdajní stravy. "Na základe zápisu do prvých ročníkov základných škôl predpokladáme, že v budúcom školskom roku bude na novomestské školy chodiť asi viac detí ako tento rok - približne 2805. Pravdepodobne sa zvýši aj počet tried zo 122 na 128," doplnil vedúci oddelenia školstva novomestského miestneho úradu Vladimír Novák.