Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

V Petržalke zatiaľ neevidujú ďalšie možné kultúrne projekty

Na snímke choreograf a režisér Ján Ďurovčík. Foto: TASR - František Iván

Bratislavská mestská časť takmer po dvoch mesiacoch neeviduje žiadny ďalší predložený zámer alebo projekt, okrem už známeho projektu kamenného tanečného divadla Jána Ďurovčíka.

Bratislava 16. augusta (TASR) – O prínos novej kultúry nadmestského, mestského a miestneho charakteru do bratislavskej Petržalky zatiaľ nikto záujem neprejavil. Mestská časť totiž ani takmer po dvoch mesiacoch neeviduje žiadny ďalší predložený zámer alebo projekt, okrem už známeho projektu kamenného tanečného divadla Jána Ďurovčíka. Ten síce samospráva víta, poslanci si však vyžiadali ďalšie rokovania s navrhovateľom a na ostatnom rokovaní miestneho parlamentu koncom júna sa zároveň obrátili s výzvou na prípadných ďalších záujemcov.

Mestská časť túto skutočnosť momentálne nehodnotí. Je ale podľa nej zrejmé, že nie je veľa subjektov, ktorí by chceli a vedeli za vlastné peniaze realizovať nejaký kultúrny projekt či postaviť objekt, ktorý by slúžil kultúre. "Túto situáciu som očakával, lebo za dvadsať rokov môjho starostovania nikto neprišiel s návrhom, že vybuduje v Petržalke samostatný divadelný stánok, ktorý by nielen postavil bez akejkoľvek dotácie, ale ho aj bez dotácií prevádzkoval," uviedol pre TASR starosta Petržalky Vladimír Bajan. Podotkol, že v minulosti síce existovali rôzne ponuky sezónneho charakteru, ako napríklad divadlo v Sade Janka Kráľa či autokino na Tyršovom nábreží, s podobne zaujímavou ponukou, ako je nové tanečné divadlo, neprišiel za tie roky nikto.

V súvislosti s Ďurovčíkovým divadlom miestni poslanci uznesením schválili, že rokovania na túto tému budú pokračovať počas leta. V rámci nich by sa okrem iného mala spresniť aj lokalita, v ktorej by sa prípadné divadlo mohlo vybudovať. V pôvodnom návrhu sa totiž uvažovalo o území tzv. pápežskej lúky, pri Kostole Svätej rodiny, neďaleko Chorvátskeho ramena. Tento zámer sa však nestretol s jednoznačným pochopením a podporou, otvorené sú vraj aj iné lokality v Petržalke, prípadne v inej mestskej časti. Okrem spresnenia lokality by sa tiež mala doriešiť aj výška a doba nájmu, ako aj finančné krytie na samotné prevádzkovanie divadla.

Rokovania poslaneckých klubov by mali pokračovať do konca tohto mesiaca, o výsledku rokovaní, prípadne aj o ďalších možných projektoch, bude miestne zastupiteľstvo následne hovoriť v septembri. Vedenie mestskej časti verí, že dovtedy budú mať poslanci vyjasnené všetky otázky tak, aby mohli Petržalčania dostať jednoznačnú odpoveď.

"Žiaľ, neviem, lebo poslanci sa rozhodli rokovať priamo s pánom Ďurovčíkom, takže zatiaľ nemám ani ja žiadne informácie," odpovedal Bajan na otázku, či má v súčasnosti nejaké bližšie informácie. Zároveň ale vyjadril obavy z toho, že tento projekt sa nakoniec v Petržalke nezrealizuje.

Vladimír Bajan
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na tému možného nového divadla zareagovali aj miestne Petržalské noviny. Tie zverejnili anketu, aby sa na danú tému mohli vyjadriť aj samotní obyvatelia, keďže aj poslanci sa nechali počuť, že by radi poznali ich názor. Ako ešte minulý týždeň informovalo tlačové oddelenie mestskej časti, do ankety sa zatiaľ zapojilo 254 ľudí. Z doterajších výsledkov zatiaľ vyplýva, že divadlo v Petržalke si želá zhruba 82 percent obyvateľov, konkrétne divadlo Jána Ďurovčíka 85 percent. "Na tzv. pápežskej lúke by nemalo byť divadlo, ale niečo iné, tvrdí 18 percent Petržalčanov a 15 percent ich vôbec nechce divadlo Jána Ďurovčíka," uviedla vtedy petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová.

Anketa je podľa samosprávy stále otvorená a obyvatelia v nej aj naďalej môžu vyjadrovať svoj názor. "V tejto súvislosti chceme len pripomenúť, že na verejnej diskusii o parkovaní sa zúčastnilo asi 300 ľudí a médiá aj poslanci z toho vyhodnotili, že Petržalčania parkovaciu politiku nechcú. A poslankyňa Elena Pätoprstá v Petržalských novinách prezentovala výsledky ankety o parkovaní, do ktorej sa zapojilo 80 Petržalčanov, ako relevantné," odpovedalo tlačové oddelenie na otázku TASR, či predsa len doterajší počet do ankety zapojených Petržalčanov, pri celkovom počte obyvateľov tejto mestskej časti, nie je nízky.