Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Revitalizácia parku na Belopotockého by mohla byť hotová koncom júla

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

V súčasnosti je už zrevitalizovaná a ošetrená existujúca zeleň a vysadené nové stromy, pokračuje sa vo výsadbe kríkov po obvode parku, v úprave terénu a tvarovaní umelého kopca pred výsadbou trávnika.

Bratislava 19. júla (TASR) – Revitalizácia parčíka na Belopotockého ulici v bratislavskom Starom Meste by mohla byť ukončená koncom mesiaca. Pre verejnosť by však nový park mal byť otvorený o čosi neskôr, predpokladá sa zatiaľ koncom augusta. Dôvodom je snaha zabrániť prípadnému zničeniu trávnika, ktorý by pre predčasné došliapanie nemusel vzísť. Pre TASR to uviedla Nora Remiárová zo staromestského miestneho úradu.

V súčasnosti je už zrevitalizovaná a ošetrená existujúca zeleň a vysadené nové stromy, pokračuje sa vo výsadbe kríkov po obvode parku, v úprave terénu a tvarovaní umelého kopca pred výsadbou trávnika. "Pamätný platan sa po odporúčaní arboristu bude sadiť vo vhodnejšom klimatickom období. Predpoklad je október," povedala Remiárová. Ide o platan, ktorý sa ochranárom podarilo zachrániť z lesíka vyrúbaného na nábreží Dunaja a ktorý by mal byť zasadený v strede parčíka.

Z dvoch tretín sú osadené obrubníky a pripravené podkladové vrstvy pod mlátový povrch chodníkov, z troch štvrtín je dokončené nové oplotenie parku. Pripravujú sa tiež podkladové vrstvy pre dopadovú plochu pod herné prvky, samotné herné prvky, ako napr. hojdačky či kladina, sú už osadené. "Ostatný mobiliár - lavičky, koše sa osadia priebežne. Sú dodané a uskladnené u zhotoviteľa," doplnila Remiárová. Zároveň dodala, že v spolupráci so spoločnosťou Siemens sa pripravuje skúšobná prevádzka nového verejného osvetlenia.

Celkové náklady predstavujú okolo 66.400 eur, z čoho tvorí 50.000 eur dotácia z hlavného mesta, zvyšné peniaze dala mestská časť zo svojho rozpočtu.

Na mieste parčíka na Belopotockého ulici chcel v minulosti postaviť polyfunkčný objekt investor ZIPP Bratislava, čo sa stretlo s veľkou nevôľou verejnosti a nielen aktivisti začali boj za záchranu parčíka. V marci 2014 mestskí poslanci schválili, že za park v Starom Meste dostane náhradné pozemky v Dúbravke. Za vyše 3400 štvorcových metrov (m2) v centre mesta firme odklepli asi 11.400 m2 v Dúbravke na ulici Pod záhradami a ešte takmer 2700 m2 v Starom Meste na Drotárskej ceste.