Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Zanedbaný objekt na Páričkovej chcú zmeniť na moderný bytový dom

Objekt na Páričkovej ulici v súčasnosti Foto: Seesame

Obnovou objektu na Páričkovej pri Dulovom námestí má vzniknúť moderný mestský bytový dom, ktorý ponúkne 88 prevažne malometrážnych dvojizbových bytov a päť obchodných priestorov na prízemí.

Bratislava 19. júla (TASR) – Zanedbaný objekt na Páričkovej ulici v Bratislave, ktorý sa nachádza na okraji areálu bývalej Cvernovky, začne spoločnosť YIT Slovakia rekonštruovať. V týchto dňoch už realizuje asanačné a dočisťovacie práce. Následne bude asanovať bývalú jedáleň a vrátnicu, ktoré podľa investora neslúžia svojmu účelu a nemajú žiadnu architektonickú ani pamiatkovú hodnotu. TASR o tom informovala mediálna zástupkyňa developera Zuzana Krištof Ozanová.

Obnovou objektu na Páričkovej pri Dulovom námestí má vzniknúť moderný mestský bytový dom, ktorý ponúkne 88 prevažne malometrážnych dvojizbových bytov a päť obchodných priestorov na prízemí. "Zrekonštruovaný objekt bude vo svojom materiálovo-technickom prevedení plne rešpektovať industriálnu minulosť lokality a tomuto konceptu budú prispôsobené všetky použité materiály na fasáde aj v interiéri," uviedla Krištof Ozanová. V rámci návrhu projektu, ktorý dostal názov PARI, sa uvažuje aj o zelenom vnútrobloku so zachovaním pôvodnej zelene.

Riešenie areálu Cvernovka, ktorého je YIT Slovakia vlastníkom, má vzísť z architektonickej súťaže. V pamiatkovo chránenej budove Starej pradiarne, ktorá je súčasťou areálu, momentálne prebieha pamiatkový výskum. V dohľadnom čase má nasledovať jeho vyhodnotenie, ktoré určí rozsah projektu pamiatkovej obnovy. Investor tvrdí, že si uvedomuje jedinečnosť a hodnotu areálu bývalej Cvernovky, a preto po zvážení všetkých okolností chce najvhodnejšie riešenie celej zóny hľadať prostredníctvom medzinárodnej architektonickej súťaže.

Vizualizácia objektu na Páričkovej ulici po obnove.
Foto: Seesame


"Jej cieľom je nájsť najvhodnejší koncept novej mestskej štvrte vo vzájomnej synergii unikátnej bratislavskej lokality a jej historického odkazu s novou modernou architektúrou," priblížila Krištof Ozanová.

Developer tvrdí, že chce oživiť v súčasnosti chátrajúci priemyselný areál, zachovať a zrekonštruovať chránené historické dedičstvo a vytvoriť unikátny mestský blok v prepojení bývania, občianskej vybavenosti a zelene. Detaily zadania súťaže, ako aj členovia poroty budú známi na jeseň.

Pre havarijný stav budovy a pamiatkový výskum Pradiarne v Cvernovke sa museli vysťahovať umelci a kreatívci, ktorí tu mali svoje ateliéry. Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja) v júni rozhodli, že sa presťahujú do budovy bývalej Strednej odbornej školy chemickej na Račianskej ulici v Bratislave, kde vznikne Centrum kreatívneho priemyslu.