Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Garáže pri Justičnom paláci majú vykopať do 8 rokov, ľudia protestujú

Justičný palác Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda krajského súdu Ľuboš Sádovský v januári mestu odpísal, že zámer je ešte len vo fáze ideového návrhu a ide sa hľadať urbanisticko-architektonické riešenie.

Bratislava 9. marca (TASR) - Proti budovaniu podzemných garáží, ktoré majú vykopať pri bratislavskom Justičnom paláci, obyvatelia z okolitých domov stále bojujú. Hoci už vlani v novembri nadobudla účinnosť zmluva, ktorou mesto krajskému súdu na 25 rokov prenajalo pozemky, na magistrát prišla minulý mesiac petícia občanov s vyše 3600 podpismi. Mesto už súd vyzvalo, aby k zámeru zorganizoval verejnú diskusiu. Garáže by mali v lokalite vybudovať do konca roka 2023.

"V nadväznosti na negatívne reakcie verejnosti si vás dovoľujeme požiadať, aby ste po spracovaní investičného zámeru zorganizovali verejnú prezentáciu, termín vhodným spôsobom oznámili čo najširšej verejnosti, a umožnili tak diskusiu o pripravovanom zámere," napísal Krajskému súdu v Bratislave primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) ešte koncom minulého roka.

Predseda krajského súdu Ľuboš Sádovský v januári mestu odpísal, že zámer je ešte len vo fáze ideového návrhu a ide sa hľadať urbanisticko-architektonické riešenie. Sľuboval však, že pri kopaní garáží sa budú snažiť "v čo možno najširšej miere akceptovať oprávnené požiadavky občanov a plne spolupracovať už od počiatočnej fázy realizácie s dotknutými samosprávnymi orgánmi." O ďalších fázach projektu vraj budú mesto i verejnosť informovať. Investičný zámer však musí súd mestu podľa dohody v nájomnej zmluve predložiť do konca júna 2016.

Mesto prenajalo súdu na výstavbu garáží vyše 5200 štvorcových metrov parciel na Záhradníckej ulici. Nájom na 25 rokov je za symbolické jedno euro ročne. Sádovský tvrdí, že podzemné parkovisko potrebujú, lebo nedokážu riadne zabezpečiť dostupnosť služieb verejnosti, väčšina ľudí totiž do lokality príde autom. Garáže schválili vlani aj mestskí poslanci a bývalé vedenie mesta tak podpísalo nájomnú zmluvu.

V lokalite sa už minulý rok proti garážam začala spisovať petícia. Rozbehli ju aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene. Teraz chcú predstúpiť aj pred nové zastupiteľstvo, o ich petícii by malo rokovať tento mesiac. Bývalým poslancom signatári vyčítajú, že vlani v septembri schválili prenájom plôch zelene bez toho, aby sa o tom dozvedeli občania.

Ľudia sa boja ničenia parku i množstva áut. Nájomná zmluva však súdu káže zachovať alebo dobudovať parčík i fontány v dnešnom rozsahu. "Kvalitná parková zeleň na reálnej pôde je neporovnateľná so zeleňou v substráte na streche podzemnej garáže, ktorá produkuje teplo, emisie, prach a hluk," oponujú signatári petície a ukazujú na strechu podzemnej garáže na Námestí Martina Benku. "Stromy pravidelne vysychajú, permanentne sa vysádzajú nové malé globózne stromčeky, ktoré po čase rovnako vyschnú," podotýkajú. Garáže tak v lokalite nechcú.

Mesto má však niekoľko možností, ako od zmluvy odstúpiť. Poslanci schválili garáže bez predloženého investičného zámeru, no ten musí podľa zverejneného dodatku k nájomnej zmluve Krajský súd predložiť na posúdenie a odsúhlasenie mestu do konca júna 2016. Mesto ho potom musí odsúhlasiť do konca roka 2017. Do konca roka 2018 následne musí byť vydané územné rozhodnutie na realizáciu podzemných garáží, do konca roka 2020 zase stavebné povolenie a do konca roka 2023 kolaudačné rozhodnutie. Ak sa niektorý bod nedodrží, Bratislava môže od zmluvy odstúpiť.