Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Bratislavský Gypsy fest pozýva na Noc v rómskom tábore

Na Hlavnom námestí v Bratislave sa začal 9. ročník svetového rómskeho festivalu Gypsy Fest. Cieľom prezentačného eventu "Rómovia ako ich nepoznáte", ktoré je súčaťou festivalu, bolo ukázať širokej verejnosti a zástupcom médií takých Rómov, o ktorých sa takmer vôbec nehovorí. Rómski policajti, colníci, hasiči, zdravotné sestry, lekári, právnici, letušky, maliari, sochári. Aj týmto profesiám sa venujú príslušníci rómskej národnostnej menšiny. Pre návštevníkov boli pripravené zaujímavé ukážky ich práce. Foto: TASR - Martin Baumann

Festival sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Bratislava 22. júla (TASR) – Návštevníci centra hlavného mesta môžu dnes večer zažiť Noc v rómskom tábore. Hudobno-tanečnou show s týmto názvom pokračuje 9. ročník festivalu World Roma Festival "Gypsy Fest".

"Diváci sa môžu tešiť na zoskupenie špičkových umelcov z Litvy, Lotyšska, Nemecka, Švédska a Ruska,” informoval riaditeľ festivalu Jozef Šivák o programe, ktorý sa začína o 21.00 h na bratislavskom Hlavnom námestí.

Gypsy fest vyvrcholí v sobotu (23.7.). "O 13.00 h sa ľudia môžu pripojiť do pestrofarebného defilé a večer ich pozývame na dvojhodinový galaprogram, počas ktorého vystúpia rómske hviezdy z 11 krajín sveta," dodal Šivák.

Sprievod rómskych umelcov v rámci 7. ročníka festivalu International Gypsy Fest v Bratislave 8. augusta 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Vo štvrtok (21.7.) otvorilo tohtoročný festival podujatie Rómovia ako ich nepoznáte. Návštevníci sa mohli stretnúť s Rómami, ktorí slúžia v policajnom zbore, v armáde či pôsobia ako zdravotní asistenti na celom Slovensku. Vo všetkých prípadoch predstavujú príbehy ľudí, ktorí sa napriek nepriaznivým podmienkam dokázali v živote presadiť a dnes môžu byť pozitívnymi vzormi pre ďalších členov rómskeho etnika.

Festival sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Gypsy Fest finančne podporil Úrad vlády SR v rámci programu Kultúra národnostných menšín 2016 a International Visegrad Fund. Festival je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2016.