Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Návštevnosť bratislavského Cyklomostu slobody naďalej rastie

Cyklomost slobody, ktorý spája Devínsku Novú Ves a rakúsky Schloss Hoff. Foto: TASR/Martin Baumann

V priemere sa počet pohybov na moste minulý mesiac pohyboval okolo 869, z čoho bolo 407 peších a 462 cyklistov. Oproti júnu minulého roka je to nárast o viac ako 12 percent.

Bratislava 22. júla (TASR) – Cyklomost Slobody, ktorý spája bratislavskú Devínsku Novú Ves s rakúskym Schloss Hoffom, sa stáva čoraz využívanejším. Potvrdzovať to majú aj údaje so cyklosčítačky na moste, ktorá počas júna zaznamenala celkovo viac ako 26.000 pohybov. TASR o tom dnes informovala Veronika Beňadiková z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

V priemere sa počet pohybov na moste minulý mesiac pohyboval okolo 869, z čoho bolo 407 peších a 462 cyklistov. Oproti júnu minulého roka je to pritom nárast o viac ako 12 percent, teda zhruba o tritisíc návštev. "Na Cyklomoste slobody, teda ľudovo na moste Chucka Norrisa, narátala v júni cyklosčítačka priemerne 36 návštev za hodinu," doplnil predseda BSK Pavol Frešo.

Najsilnejším júnovým dňom bola sobota 18. júna, kedy bolo zaevidovaných 1835 návštev. Mostom sa vtedy smerom do Devínskej Novej Vsi vydalo 458 chodcov a opačným smerom, teda do Schloss Hofu 414 peších. V rovnaký deň prišlo cyklomostom do Bratislavy 547 cyklistov a do Rakúska sa vydalo 416 cyklistov. Naopak, najslabším dňom bola streda 15. júna.

Výstavba cyklomosta sa začala v septembri 2011, sprístupnený verejnosti bol nasledujúci rok v lete. Postavilo ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most stojí na historickej trase a slúži cyklistom, peším turistom a záchrannej službe. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je 4 metre, čo umožňuje prejazd vozidiel záchranných zložiek.

Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel 7 m. Cyklomost je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Projekt cyklomosta bol spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013.