Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Historický festival v Sade J. Kráľa vyvrcholí Bitkou o Bratislavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Piaty rok sa v ňom koná historický festival s názvom Bitka o Bratislavu. Podujatie vyvrcholí o 16.00 h rekonštrukciou historického stretu vojsk z októbra 1619.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Dunenie diel, praskot muškiet, rinčanie mečov a krik bojujúcich vojsk sa budú počas soboty ozývať v Sade Janka Kráľa v Bratislave. Piaty rok sa v ňom koná historický festival s názvom Bitka o Bratislavu. Podujatie vyvrcholí o 16.00 h rekonštrukciou historického stretu vojsk z októbra 1619.

"Našli sme v histórii až tri bitky, ktoré sa pod Prešporkom odohrali, toto je prvá z nich. Na jednej strane bolo vzbúrené knieža Gabriel Betlen. Viedol jednak svoje sedmohradské oddiely a jednak sa k nemu pridala väčšina Uhorska. V ceste na Viedeň mu stála už len Bratislava, vtedajší Prešporok," priblížil pre TASR manažér skupiny historického šermu (SHŠ) Banderium Richard Zamec.

Hlavná časť programu, teda samotná Bitka o Bratislavu, je historickou rekonštrukciou boja, ku ktorému pri Prešporku došlo. Sedmohradské knieža Gabriel Betlen sa vtedy v druhom stavovskom povstaní vzbúrilo proti katolíckej vláde Habsburgovcov. Zamec priblížil, že väčšina cisárskych vojsk sa vtedy sústredila na bojisku v Česku a mesto chránila len menšia posádka rakúskych a nemeckých vojakov. Mešťania ju však podľa jeho slov nepustili za brány, a preto sa usídlila pred mestom. "Betlen tábor napadol a útokom z dvoch strán ho dobyl. Vyhral teda Betlen, následne vtiahol do mesta, kde mu palatín odovzdal uhorskú kráľovskú korunu," dodal.

Počas festivalu je pripravený celodenný program. Záujemcovia sa môžu prejsť vojenským táborom zo 17. storočia, okrem ukážok výcviku a fungovania dobových vojenských jednotiek, života a remesiel môžu návštevníci ochutnať napríklad aj dobovú kuchyňu. V tábore sa bude pohybovať okolo 250 ľudí v dobových kostýmoch, na bojovom poli by malo byť vyše 150 bojujúcich.

Organizátorom podujatia je SHŠ Banderium. Zapájajú sa však doň aj ďalšie združenia nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Rakúska, Maďarska, Poľska či Talianska.