Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Hypotéky lákajú stále viac žien, najmä v Bratislave

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vzhľadom na ceny nehnuteľností v Bratislave aj priemerná výška hypotéky je najvyššia v tomto regióne a vlani sa priblížila k hranici 80.000 eur.

Bratislava 10. marca (TASR) - Rozdiely medzi mužmi a ženami v ochote zobrať si hypotéku sa zmenšujú, ale rozdiely v regiónoch stále zostávajú. Podľa údajov VÚB banky z februára 2015 vyplýva, že muži si berú zhruba o 3500 eur vyššie hypotéky ako ženy, čo súvisí s ich vyššími príjmami.

Ako dnes v Bratislave informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia VÚB, priemerná výška hypotéky za február 2015 bola v prípade mužov 69.000 eur a ženy si brali 65.500 eur.

Z pohľadu priemernej splatnosti hypotéky ženy preferujú kratšiu splatnosť ako muži, pričom rozdiel je takmer štyri roky. U mužov to je 25 rokov a 3 mesiace a u žien 21 rokov a 4 mesiace. Zastúpenie žien medzi žiadateľmi o hypotéku stúpa najmä v Bratislave, kde si takmer každú druhú hypotéku berie žena.

"Súvisí to s tým, že ženy v Bratislave majú lepšie platenú prácu a vedia sa uplatniť aj na vedúcich pozíciách. V Trenčíne či Nitre je podiel žien na hypotékach iba štvrtinový, čo môže byť ovplyvnené nižšími priemernými platmi v týchto regiónoch," uviedla hypotekárna špecialistka VÚB Renáta Holecová.

Bratislavský región eviduje aj najvyšší záujem o hypotéky. Z hľadiska počtu poskytnutých úverov má tretinový podiel a na celkovom objeme poskytnutých hypoték sa podieľa až 47 %.

Vzhľadom na ceny nehnuteľností v Bratislave aj priemerná výška hypotéky je najvyššia v tomto regióne a vlani sa priblížila k hranici 80.000 eur. V prešovskom regióne bola priemerná výška hypotéky iba polovičná v sume necelých 40.000. Najvyšší medziročný rast (od 9 - 10 %) priemernej hypotéky zaznamenali regióny Banská Bystrica, Bratislava, Žilina a Trenčín.