Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

K budúcej podobe Krasnian sa môže vyjadriť aj verejnosť

Na snímke športovo-rekreačný areál v Krasňanoch, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Verejnosť môže posielať svoje pripomienky mestskej časti do 5. novembra.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Rešpektovať severovýchodnú rozvojovú radiálu Bratislavy, stabilizovať zástavby územia a zlepšiť kvalitu života, komplexne riešiť statickú, cyklistickú i pešiu dopravu, zachovať identitu miesta a jeho špecifík či stanoviť zásady usporiadania a funkčného využitia územia. Aj to patrí medzi hlavné ciele obstarávania Územného plánu zóny Krasňany v bratislavskej Rači. K jeho návrhu zadania sa môže do 5. novembra vyjadriť aj verejnosť.

Sídlisko Krasňany je dopravne napojené na severovýchodnú radiálu mesta – Račiansku ulicu. Zástavbu územia tvoria pôvodne bytové domy s tromi až siedmimi podlažiami. "V dotknutom území sú zvýšené tlaky investorov na prístavby a nové stavby vo vnútroblokoch a medzi bytovými domami, ktoré by znamenali výrazný úbytok plôch zelene ako aj zníženie kvality bývania v bytových domoch," píše sa v dokumente. Z tohto dôvodu sa mestská časť Rača rozhodla obstarať územný plán zóny.

Pri jeho tvorbe sa ale musia rešpektovať požiadavky na priestorové usporiadanie a funkčné využitie, a to na regionálnej, mestskej či miestnej úrovni. Na úrovni mestskej časti je to napríklad požiadavka rešpektovať športové a telovýchovné zariadenia na Hečkovej ulici a doplniť ich o občiansku vybavenosť viažucu sa k funkcii športu či dotvoriť územia existujúcej zástavby rodinných domov zodpovedajúcou občianskou vybavenosťou. V rámci celomestských vzťahov, z hľadiska rozvoja dopravných systémov, je to napríklad podmienka rozvíjať cyklistické trasy nadmestského a celomestského významu či pešie trasy.

Návrh zadania územného plánu zóny Krasňany bude verejne prerokovaný s orgánmi územného plánovania, s orgánmi štátnej správy či samosprávy a taktiež aj s dotknutými právnickými a fyzickými osobami. "Na základe komplexného vyhodnotenia uplatnených stanovísk a pripomienok od oslovených subjektov bude vypracovaný čistopis zadania," píše sa v dokumente. Následne budú čistopis zadania schvaľovať račianski miestni poslanci a podkladom bude na vypracovanie Územného plánu zóny Krasňany.

Verejnosť môže posielať svoje pripomienky mestskej časti do 5. novembra písomne, a to mailom na adresu - katarina.simkova@raca.sk alebo poštou na adresu Miestneho úradu v Rači, na oddelenie územného plánovania a stavebného poriadku.