Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Na Tyršovom nábreží bude slovenská premiéra filmu o parkúristoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Turanovič

V stredu o 21.00 h ho na Magio pláži predstaví delegácia tvorcov: režisér Petr Oukropec, parkúrista a herec Toman Rychtera, ďalší herec Ivan Martinka a slovenská koproducentka Silvia Panáková.

Bratislava 19. júla (TASR) - Letné kino Bažant Kinematograf na bratislavskom Tyršovom nábreží uvedie v stredu 20. júla slovenskú premiéru filmu o parkúristoch a prvej láske Ani ve snu! O 21.00 h ho na Magio pláži predstaví delegácia tvorcov: režisér Petr Oukropec, parkúrista a herec Toman Rychtera, ďalší herec Ivan Martinka a slovenská koproducentka Silvia Panáková.

"Česko–slovensko–bulharský film mal svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale, do slovenských kín vstúpi 1. septembra. Ani ve snu! vybral berlínsky festival do sekcie Generation 14+, ktorá prezentuje to najlepšie zo súčasnej svetovej tvorby pre deti a mládež. Snímku zaradili do svojho programu aj festivaly v Nemecku, Bulharsku, Švédsku, Česku, Rumunsku, Nórsku, Poľsku, na Malte, v Taliansku, Číne, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Fínsku, Austrálii a na Slovenku," konštatuje PR manažérka filmu Zuzana Golianová.

Hlavnou hrdinkou nového filmu je 15-ročná Laura (Barbora Štikarová), ktorá sa túži dostať do partie parkúristov a prvý raz pocíti lásku. Začne žiť dvojaký život. Vo fantazijnom svete romantických ilúzií jej Luky (Toman Rychtera) patrí, v realite sa však jej snaha zblížiť sa s ním skončí inak. Vo chvíli, keď sa oba svety zvláštnym spôsobom prepoja, sa Laura musí rozhodnúť pre jeden z nich. Ďalší účinkujúci herci sú Klára Melíšková, Jan Vondráček, Adam Mišík a jednu z hlavných postáv si zahral slovenský herec Ivan Martinka. Parkúristi sú zo skupiny In Motion.

Z našej strany sa na filme výrazne podieľal aj Michal Struss, ktorý robil so slovenským tímom špeciálne efekty VFX. Snímka sa nakrúcala vo Vysokých Tatrách, jej realizáciu finančne podporil Audiovizuálny fond, do slovenských kín ju prinesie spoločnosť Magic Box Slovakia.

Petr Oukropec debutoval ako producent v roku 1994 filmom Indiánske leto a v roku 2012 uviedol svoj prvý režijný debut Modrý tiger. Okrem neho sa na výslednej podobe filmu Ani ve snu! podieľal scenárista Egon Luděk Tobiáš, kameraman Tomáš Sysel, strihač Jakub Hejna a hudbu zložil Filip Míšek.

Parkúr je životný štýl najmä mladých chlapcov, ktorí sa snažia posúvať hranice vlastného tela a svojich fyzických schopností v súčasnom industriálnom mestskom prostredí. Parkúristi tréningami zdokonaľujú svoj pohyb a pripravujú sa tak na možné extrémne životné situácie. Ich schopnosti liezť, skákať a prekonávať rôzne prekážky a objekty im prináša náskok a slobodu.