Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Nesrovnal preberie úrad 11. decembra

Ivo Nesrovnal Foto: TASR/Michal Svítok

Noví poslanci i primátor budú na zasadnutí skladať sľuby.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Novozvolený primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS) preberie úrad 11. decembra. Na tento deň je totiž naplánované ustanovujúce zasadnutie bratislavského mestského zastupiteľstva. Úrad Nesrovnalovi odovzdá dosiaľ úradujúca hlava mesta Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) a noví poslanci i primátor budú na zasadnutí skladať sľuby.

Väčšina z poslancov si už prebrala osvedčenia o zvolení za poslanca. V piatok 21. novembra im ich v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca odovzdal predseda Mestskej volebnej komisie Patrick Lutter. "Prebrali si ich všetci okrem troch, medzi nimi aj nový primátor, ktorí sa z pracovných dôvodov ospravedlnili a osvedčenia si preberú neskôr," potvrdil TASR hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán.

Medzi novými tvárami v zastupiteľstve bude podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, ktorý sa len tesne nestal aj starostom bratislavského Starého Mesta, i bývalý poslanec Národnej rady SR a predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál. V mestskom parlamente bude tiež sedieť napríklad parlamentný poslanec Martin Chren, aktivistka Katarína Šimončičová, zakladateľka Hodiny deťom Lucia Štasselová či architekt Eurovey Branislav Kaliský. Do zastupiteľstva sa dostali najmä nezávislí poslanci a dve pravicové koalície. Jednu tvoria strany KDH, NOVA, OĽaNO, KDS, OKS, SMK-MKP a Zmena zdola, DÚ, druhú zase Most-Híd, Sieť, SaS, SDKÚ-DS.

Viac než 10.000 hlasov chýbalo Ftáčnikovi, aby obhájil svoj post aj v ďalšom volebnom období. Nesrovnal získal v komunálnych voľbách 50.630 hlasov občanov, zatiaľ čo Ftáčnik 40.481. Novozvolený primátor v ďalšom volebnom období sľubuje mestskú železnicu, bratislavský S-Bahn, chce zredukovať počet stavebných úradov na päť a prichádza i s nápadom na vytvorenie cintorínu pre zvieratá.

Nesrovnal chce doriešiť aj problém bratislavskej Hlavnej stanice. Ako mestský poslanec niekoľkokrát vyhlasoval, že investorovi má mesto vypovedať zmluvu, a to ešte aj v čase, keď to vôbec nebolo možné. Z prípadnej žaloby od investora si ťažkú hlavu nerobí, pred voľbami pre TASR povedal, že "lepší je bolestivý koniec ako bolesť bez konca".

"Mám predstavu o tom, ako sa riešia spory a ako sa takéto veci vyriešia. Nebudem to dopredu hovoriť na verejnosť a nebudem to dopredu prezrádzať, ale viem, ako sa takéto veci robia," tvrdil v predvolebnom rozhovore. Konkrétny postup nepovedal. V lokalite investor vlastní však aj menšie, no kľúčové pozemky, ktoré by mestu mohol neskôr blokovať.

Nesrovnal chce riešiť aj problém Parku kultúry a oddychu. Sľubuje, že zostane zachovaná kultúrna funkcia a architektonicky a urbanisticky cenná časť. Pred voľbami sľuboval, že rokovaním s investorom takú dohodu dosiahne.