Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Bratislava

Nomádsky festival umenia rozozvučí fontánu na Námestí Slobody

Spoločná večera susedov zo Šancovej ulice a z okolia. Foto: Teraz.sk/

Susedský festival je pre všetkých a potrvá celý víkend od 23. do 25. septembra.

Bratislava 22. september (TERAZ.SK) - Netradičný susedský festival, ktorý sa pred rokom konal v uliciach Ríma, prvýkrát zavíta aj do Bratislavy. Už tento piatok sa začne Nomadic Arts Festival s bohatým programom, ktorý spojí susedov a návštevníkov štvrte okolo križovatky ulíc Šancová a Karpatská a obľúbeného Trhoviska Žilinská. Festival potrvá celý víkend od 23. do 25. septembra.

Nomadic Arts Festival symbolicky odštartuje na Hlavnej stanici v Bratislave happeningom grafického dizajnéra Roberta Parša s názvom Príbehy tisíc a jednorazovej vidličky. „Robert Paršo si pri opakovanej návšteve jedného bufetu začal odkladať svoju plastovú vidličku a dokumentoval jej príbeh,” hovorí spoluorganizátorka festivalu, architektka a placemakerka Dominika Belanská. Vidlička tento raz “pocestuje” železničnou stanicou a bude inšpiráciou pri vnímaní prostredia tam, kde mnohí umenie nevidia.

Susedský festival je pre všetkých. „Medzi nami žijú aj ľudia v núdzi, na ktorých by sme nemali zabúdať. Sú tiež súčasťou nášho susedstva. Možno málokto vie, že na Karpatskej, v štvrti, kde sa bude konať festival, sídli aj združenie Proti Prúdu, ktoré vydáva časopis Nota Bene. Niektorí jeho predajcovia tiež pôsobia v Divadle bez domova, ktorého predstavenie Kuca Paca budú môcť návštevníci vidieť už v piatok večer v Pisztoryho paláci,“ hovorí iniciátor festivalu a performer Mads Floor Andersen.

Prvý ročník festivalu na tému Telo a zem spoluorganizoval Mads Floor Andersen v roku 2014 na lúke na samote v Poľsku. „O rok neskôr už festival experimentoval v mestskom prostredí v uliciach Ríma a tento rok sme sa ho rozhodli priniesť do Bratislavy, kde sa bude venovať téme Susedstvo a teritórium. Tento festival má byť predovšetkým o spojení ľudí a oslave susedstva,“ vysvetľuje Mads Floor Andersen.

Susedia na dvore už tradične pripravujú rôzne aktivity. Budú súčasťou aj Nomadic Arts Festivalu.
Foto: Teraz.sk


Susedia sa môžu tešiť aj na spoločný susedský piknik v Mobilnej záhrade Karpatská v podobe dožinkovej slávnosti, na ktorej si budú môcť vymeniť svoje zaváraniny, recepty a pochváliť sa tohtoročnou úrodou v novej komunitnej záhrade. V sobotu popoludní sa v záhrade uskutoční aj hravá performancia Sinead Breathnach – Cashell, do ktorej zapojí deti i dospelých. Podvečer sa zasa uskutoční špeciálny akustický koncert The Ills, ktorých pozvali zakladateľky neďalekej “mačacej kaviarne” Mačinézy. Neskôr zahrajú pravú rómsku muziku Chalani z chatrče, ktorí prídu navštíviť bratislavských susedov až z Moldavy nad Bodvou.

Priestor tranzit.sk sa počas festivalu premení na miesto plné príbehov o štvrti, ktorá ho obklopuje. Prinesie diskusie so “živými knihami” – zaujímavými ľuďmi zo štvrte i výstavu Susedenie/Neighbouring, ktorú budú tvoriť osobné predmety, zaujímavé diela, nahrávky a videá, ktoré do výstavy zapožičali umelci aj neumelci žijúci v susedstve. „Jej súčasťou budú aj jedinečné fotografie od známeho fotografa Ľuba Stacha. Sú to portréty jeho niekdajších susedov, ľudí, ktorí bývali v štvrti v 80. rokoch, kedy malo ešte okolie Karpatskej a Palárikovej úplne iný rozmer. Aj prostredníctvom nich návštevníci uvidia, ako sa štvrť odvtedy zmenila,“ dodáva Dominika Belanská, ktorá túto výstavu kurátorsky pripravila.

Fontánu na Námestí Slobody v Bratislave rozozvučí ojedinelá performancia zvukového umelca Jonáša Grusku.