Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Novonarodené trojčatá v UNB boli počaté spontánne, čo je zriedkavé

Na snímke trojičky Anička, Zojka a Danielko počas brífingu k ich narodeniu v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, 20. júla 2016. Foto: TASR - Jakub Kotian

Anna, Zoja a Daniel sa narodili v ukončenom 33. týždni cisárskym rezom a predčasne, pretože jedno z bábätiek bolo v ohrození. Pôrod však prebehol bez komplikácií.

Bratislava 20. júla (TASR) – Anna, Zoja a Daniel. To sú mená zdravých trojčiat, ktoré sa narodili v petržalskej nemocnici na Antolskej ulici, ktorá spadá pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Trojičky prišli na svet po spontánnom počatí, čo je podľa lekárov zriedkavé. Narodili sa v ukončenom 33. týždni cisárskym rezom a predčasne. Termín pôrodu lekári plánovali, Zoja bola totiž ohrozená na živote.

Ročne sa v UNB narodia asi tri trojčatá. Vlani i tento rok tomu bolo tak. Anna a Zoja sú jednovaječné, Daniel je z iného vajíčka. Vlani tu lekári vykonali vyše 3 000 pôrodov. Asi 160 bábätiek sa narodilo z viacpočetnej tehotnosti. Pred šiestimi rokmi sa v UNB napríklad narodili štvorčatá.

Anna, Zoja a Daniel prišli na svet 24. júna. Anna vážila 1 820 gramov a merala 45 centimetrov, Daniel mal 1 750 gramov a dĺžku 45 centimetrov a Zoja mala pri narodení 1 100 gramov a 38 centimetrov. "Pôrod bol bezproblémový, trval asi 40 minút," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave gynekologička Andrea Maľová.

Anna a Daniel dnes idú so svojou matkou domov. Zoja asi tak o dva týždne. Po pôrode bola veľmi maličká, a tak si vyžaduje zvýšenú starostlivosť. "Som šťastná," povedala 30-ročná mama Petra z Bratislavy. Je prvorodičkou.

VIDEO: V Bratislave sa narodili trojčatá



O tom, že namiesto dvoch detí čaká tri, sa dozvedela v šiestom mesiaci. "Lekár mi povedal, že namiesto dvoch hlavičiek vidí ešte o jednu viac," vysvetlila. Nečakala to, bola šokovaná. Starostlivosť o toľko detí berie ako výzvu. "Z finančného hľadiska sa na toto asi nedá veľmi pripraviť," povedala. Po pôrode sa matka zotavuje veľmi rýchlo.

UNB má v nemocnici na Antolskej ulici špecializované perinatologické centrum. Takýchto centier je na Slovensku šesť. Do perinatologických centier prichádzajú ženy s hroziacim predčasným pôrodom do 28. týždňa tehotenstva s predpokladanou hmotnosťou novorodenca pod 1 250 gramov. Tieto centrá sú zastrešené špeciálne vyškoleným personálom a vybavené zariadením najvyššej úrovne.