Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Novorodencov v bratislavskej nemocnici postrážia nové monitory dychu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Monitor je dôležitý pre rozpoznanie porúch adaptácie dýchania novorodenca.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Novorodenecké oddelenie v Nemocnici akad. L. Dérera Univerzitnej nemocnice Bratislava dnes dostalo do užívania osem profesionálnych monitorov dychu. Vďaka tomuto daru od Nadácie Križovatka sa podarilo zmodernizovať už dosluhujúce prístrojové vybavenie oddelenia. Monitor je dôležitý pre rozpoznanie porúch adaptácie dýchania novorodenca.

"Včas upozorní na možné vdýchnutie plodovej vody alebo mlieka v spánku," hovorí Jana Čajková, primárka oddelenia, ktoré sa ročne stará o viac ako 2500 novorodencov. „Aj pri najväčšej pozornosti nemusia sestry a mamičky zachytiť poruchu dýchania novorodenca okamžite. Monitory dychu sú pre nás preto vynikajúcim pomocníkom,“ upozornila.

„Najvyšším cieľom každej nemocnice je kvalita a bezpečnosť v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Monitory dychu pomáhajú tento cieľ v prípade najmenších pacientov naplniť,“ uviedol pri preberaní monitorov riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch.

Nadácia Križovatka spolupracuje s novorodeneckým oddelením dlhodobo, celkovo darovala pracovisku už 43 monitorov dychu. "Cieľom je, aby bolo monitorom dychu vybavené každé lôžko pre novorodencov a dojčatá," spresnila Táňa Tomasch, riaditeľka nadácie. Vďaka pomoci personálu oddelenia zapožičala organizácia celkovo 580 monitorov dychu do domácností.

TASR informácie poskytla hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.