Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Pred Starou tržnicou si možno opäť vyskúšať, aké je to spať vonku

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vstupenkou na Noc vonku sú trvanlivé potraviny v hodnote 5 eur, prípadne spacák, deka alebo prikrývka.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Namiesto vlastnej postele si ľahnú na námestie do "spacáku".

Pred bratislavskou Starou tržnicou si dnes ľudia na vlastnej koži vyskúšajú, aké je to prespať počas chladnej novembrovej noci bez strechy nad hlavou. Na akcii Noc vonku chcú takto verejne vyjadriť podporu ľuďom, ktorí prišli o svoje domovy.

"Možno sa pýtate, že čo sa vaším spánkom na ulici zmení. Spoločne ukážeme kompetentným, že nám záleží na tom, aby sa závažný problém bezdomovectva začal riešiť koncepčne a aktívne. Zároveň si každý z vás prežije ten pocit, keď strávime noc sami uprostred ulice, a ten sa nedá opísať, ale iba prežiť," tvrdia organizátori z občianskeho združenia Vagus, ktoré s bezdomovcami pracuje.

Akcia, ktorá bude paralelne prebiehať aj v 14 českých mestách, sa začne o 20.00 h diskusiou na tému Načo nám je solidarita? Svoje názory do nej pripojí aj ombudsmanka Jana Dubovcová i ľudia bez domova spolu s predstaviteľmi neziskových organizácií a katedry sociálnej práce z Univerzity Komenského. Počas večera zahrá kapela Swingang.

Vstupenkou na Noc vonku sú trvanlivé potraviny v hodnote 5 eur, prípadne spacák, deka alebo prikrývka. "Všetky vyzbierané potraviny a deky budú počas tejto zimy rozdané ľuďom bez domova," tvrdia organizátori. Pripomínajú, že na samotný spánok je nutné si priniesť teplé oblečenie, spacák a podložku. Noc vonku sa na námestí začne po 23.00 h.

Akcia je súčasťou Mesiaca bez domova, ktorý prebieha v Bratislave do 13. decembra. Organizácie, ktoré pracujú s bezdomovcami, chcú v rámci neho rôznymi podujatiami biť na poplach a upozorniť na to, že problémy ľudí bez domova nikto nerieši. Prišli tiež s výzvou, pod ktorú sa môžu ľudia podpísať a vytvoriť tak tlak na riešenie problémov bezdomovcov. Viac na www.mesiacbezdomova.sk.