Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

V kostole sv. Mikuláša v Jarovciach budú od januára liturgie v štyroch

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Ako sa uvádza na webovej stránke farského úradu, omše budú v maďarskom jazyku, chorvátskom jazyku, latinskom jazyku a v slovenskom jazyku.

Bratislava 24. decembra (TASR) – V kostole svätého Mikuláša v mestskej časti Bratislava-Jarovce budú od 1. januára 2016 liturgie v štyroch jazykoch. Ako sa uvádza na webovej stránke farského úradu, omša v pondelok bude v maďarskom jazyku, v utorok a nedeľu o 10.00 h v chorvátskom jazyku, v stredu v latinskom jazyku, vo štvrtok, piatok, sobotu a v nedeľu o 8.00 h v slovenskom jazyku.

„Od roku 1949, po odchode posledného chorvátskeho kňaza Jozefa Mikisiča do Rakúska, pôsobia v Jarovciach slovenskí kňazi a liturgie viedli v slovenskom jazyku," povedal pre TASR historik Juraj Hradský.

Obyvatelia chorvátskej národnosti, ktorí tvoria v Jarovciach najväčšiu národnostnú menšinu, pravidelné liturgie v chorvátskom jazyku privítali. „Pre zachovanie nášho materinského jazyka aj pre ďalšie generácie sú omše v chorvátčine, ako aj iné, najmä kultúrne podujatia v tomto jazyku, dôležité," konštatovala pre TASR Jana Nováková, ktorá podporuje ochotnícke Chorvátske menšinové divadlo v Jarovciach a sama v ňom aj účinkuje.

Obyvateľov, ktorí sa hlásia k maďarskej národnosti, je v Jarovciach najmenej. Ústretovosť farského úradu ich potešila. „Som rada a určite budem chodiť do kostola na maďarské omše pravidelne každý pondelok,“ uviedla pre TASR miestna obyvateľka Helena Bognárová.

Kostol sv. Mikuláša v Jarovciach bol v postavený v neskoro barokovom štýle v roku 1765. Meno nesie po svojom donátorovi, kniežati Mikulášovi Esterházym, ktorý na stavbu kostola finančne prispel.