Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Volejbal či tichý workshop prepojili svet nepočujúcich s ostatnými

Magio Pláž Foto: Magio Pláž

Podujatie Hľadáme siedmy zmysel a búrame mýty o nepočujúcich sa konalo na Magio pláži na bratislavskom Tyršovom nábreží.

Bratislava 21. júna (TASR) - Nepočujúci musia počas života prekonávať rôzne bariéry, ktoré si zdraví ľudia nie vždy uvedomujú. Tie v podobe postoja spoločnosti a nedostatku informácií chcelo zbúrať aj dnešné podujatie Hľadáme siedmy zmysel a búrame mýty o nepočujúcich na Magio pláži na bratislavskom Tyršovom nábreží. Nepočujúci tvoria asi jedno percento obyvateľstva.

Cestu porozumenia mohli ľudia hľadať napríklad cez vyrábanie zvuku na bicykli, kurzov posunkového jazyka či volejbalového zápasu nepočujúcich so známymi tvárami. Jednou z aktivít bol aj tichý workshop, kde sa mohli záujemcovia naučiť, ako komunikovať s ľuďmi so sluchovým postihnutím. Spoznali bližšie aj problémy, s ktorými sa stretávajú. "Najlepší príklad je predstaviť si samého seba v Číne," skonštatoval Róbert Šarina, ktorý workshop viedol.



Priblížil, že sluchovo postihnutí majú problém s interakciou s ostatnými, keďže používajú iný jazyk ako počujúca väčšina. Slovenský hovorový a posunkový jazyk sú rozdielne. Nepočujúci neskloňujú ani nečasujú, majú preto napríklad problém porozumieť bežnému textu v novinách. Majú komplikácie so štúdiom aj s hľadaním zamestnania. "Preto tá komunita môže pôsobiť uzavretá," poznamenal Šarina s tým, že nepočujúci radšej trávia čas spolu, keďže si rozumejú.

Okrem workshopu sa hral aj volejbal. "Rád podporujem takéto akcie, keď len tým, že si zahráme volejbal s nepočujúcimi, bude sranda, tak to je to najmenej, čo môžeme spraviť," povedal známy tanečník Matej Chren. Ako upozornil organizátor turnaja Jozef Orgonáš, každému sa môže stať, že príde počas života o niektorý zo svojich zmyslov. "Preto je dôležité snažiť sa ľuďom s postihnutím pomáhať a hľadať 7. zmysel porozumenia v každom z nás," uzavrel.