Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Dopravné ihrisko v Stupave opäť slúži školákom i verejnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Na ihrisku s rozlohou 4200 m2 je 74 dopravných značiek, všetky typy križovatiek, kruhový objazd, ako aj cestná a železničná svetelná signalizácia.

Stupava 3. apríla (TASR) – Dopravné ihrisko v Stupave je po zimnej prestávke od apríla opäť v prevádzke. V dopoludňajších hodinách ho môžu využívať materské a základné školy, v pracovných dňoch popoludní je určené pre ostatné školské zariadenia, počas víkendových popoludní môže naň prísť široká verejnosť.

"Od otvorenia koncom mája 2018 zrealizovali na ihrisku 41 hodín teoretickej a viac ako 80 hodín praktickej výučby," informoval primátor Stupavy Peter Novisedlák. "Ihrisko sa teší aj enormnému záujmu širšej verejnosti, počas víkendov sa na ňom nachádza aj 200 detí, ktoré sa tu hravou formou učia základy cestnej premávky,“ dodal k využitiu edukatívno-zážitkovej plochy, ktorú mesto zrealizovalo s pomocou Nadácie Volkswagen Slovakia.

Riaditeľka ZŠ kpt. Jána Nálepku v Stupave Bohdana Cibuľová priblížila, že žiaci prvého stupňa sa na ihrisku zoznamujú prostredníctvom zážitkového učenia s pravidlami cestnej premávky, najmä povinnosťami chodcu a cyklistu. Starší žiaci z vyšších ročníkov spoznávajú aj pravidlá bezpečného správania na ceste a technické podmienky premávky vozidiel. "Pre verejnosť realizujeme dopravné aktivity pre rodičov s deťmi, dopravné súťaže, spolupracujeme s políciou, hasičmi či záchrannou službou,“ dodala riaditeľka školy. Na ihrisku sa konali aj celomestské podujatia ako napríklad MDD, Deň otcov či Mama a ja na bicykli.

Na ihrisku s rozlohou 4200 m2 je 74 dopravných značiek, všetky typy križovatiek, kruhový objazd, ako aj cestná a železničná svetelná signalizácia, ktoré umožňujú užívateľom zažiť skutočne reálne dopravné situácie. Práve imitácia prechodu po železničnom priecestí so svetelnou signalizáciou je lokálnou jedinečnosťou a na podobných dopravných ihriskách sa nevyskytuje. Samozrejmou súčasťou dopravného ihriska sú aj ochranné helmy či rôznemu veku primerané dopravné prostriedky – bicykle, kolobežky, šliapacie autíčka i odrážadlá pre najmenších.