Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Električkovú trať v Dúbravke začnú opravovať v polovici júla

Ilustračné foto Foto: TASR

Trať je v havarijnom stave a vozidlá ňou musia jazdiť zníženou rýchlosťou. Mesto dnes ráno podpísalo zmluvu na jej modernizáciu.

Bratislava 25. júna (TASR) - Električkovú trať v bratislavskej Dúbravke, ktorá je dnes v havarijnom stave a vozidlá ňou musia jazdiť zníženou rýchlosťou, začnú modernizovať v polovici júla. Mesto už vysúťažilo firmu, ktorá trať opraví a dnes ráno podpísalo zmluvu so spoločnosťou Metrostav. S pomocou eurofondov Bratislava za opravy zaplatí 8,2 milióna eur. Informoval o tom dnes na brífingu primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Nové koľaje bude mať trať v úseku od Hanulovej k ulici Pri kríži. Električky dnes tadiaľ jazdia rýchlosťou päť kilometrov za hodinu namiesto povolených 50. "Kritický stav, ktorý na tejto radiále máme, by mohol viesť k tomu, že by mohla byť uzatvorená dráhovým úradom," vystríhal Ftáčnik. Dopravný podnik tiež nakupuje nové električky. "Musíme sa starať aj o infraštruktúru, po ktorej budú jazdiť," podotkol.

Práce plánuje Metrostav v Dúbravke odštartovať približne 10. až 15. júla. Vtedy sa zatvorí trať a vytýči sa stavenisko. Podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Milana Veselského firma začne s búracími prácami v smere od ulice Pri kríži do centra mesta. Okrem sanácie sa majú podľa primátora modernizovať zastávky, vytvoriť bezpečnejšie priechody pre chodcov i upraviť križovatky so svetelnou signalizáciou tak, aby na nich bola zabezpečená preferencia električiek. "Toto chceme systematicky robiť aj v ďalších častiach mesta," avizoval Ftáčnik.

Práce na trati by mali skončiť do konca novembra. Za ten čas nahradia električky autobusy. Náhradná autobusová doprava by mala ísť zrejme od miesta, kde sa v Karlovej Vsi električky otáčajú. "Najneskôr týždeň pred uzatvorením trate ale budeme obyvateľov presne informovať o všetkých obmedzeniach a náhradnej doprave," dodal primátor.

Trať v Dúbravke začnú opravovať v polovici júla, zmluva je podpísaná


Starosta Dúbravky Ján Sandtner sa neobáva, že by Dúbravčanom opravy spôsobili väčšie komplikácie. "Už s tým máme skúsenosti a počas leta nie je taký nápor na prepravu, takže si myslím, že s autobusmi to ustojíme," vraví. Zatiaľ sa podľa jeho slov obyvatelia kvôli modernizácii trate s obavami na miestny úrad neobracali. Veselský sľubuje, že keďže budú trať opravovať uprostred obytnej zóny, firma bude postupovať ohľaduplne voči obyvateľom.

Pôvodne avizovaný termín začiatku prác bol apríl. Tender zdržala námietka jedného z uchádzačov, ktorý sa na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) sťažoval na podmienky v súťažných podkladoch. Nakoniec však svoju námietku stiahol. 

Bratislava bude modernizovať trať z európskych peňazí, ktoré mali ísť pôvodne na novú vlakovú trať s podzemným tunelom spájajúcu bratislavské Predmestie so stanicou Filiálka pri Trnavskom mýte. Mestskí poslanci v septembri 2012 schválili náhradné projekty, medzi ktorými sa ocitla aj trať v Dúbravke.