Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Kultúrne leto v Bratislave vrátilo návštevníkov do ďalekej histórie

Streľba z luku, hádzanie nožov či sekier na terč, historické súboje s halapartňami, dobové tance zo stredoveku, razenie mincí či výroba rôzneho riadu na hrnčiarskom kruhu – to je len malý výpočet z programu, ktorý vyplnili bratislavské podujatie Rytieri na Devíne v nedeľu 29. júna 2014. Tovarišstvo starých bojových umení pripravilo pod starobylým hradom Devín atrakcie, ktoré prilákali stovky návštevníkov. Na snímke rytiersky turnaj. Foto: TASR/Eduard Fašung

Tovarišstvo starých bojových umení pripravilo pod starobylým hradom Devín atrakcie, ktoré prilákali stovky návštevníkov.

Bratislava 29. júna (TASR) – Streľba z luku, hádzanie nožov či sekier na terč, historické súboje s halapartňami, dobové tance zo stredoveku, razenie mincí či výroba rôzneho riadu na hrnčiarskom kruhu – to je len malý výpočet z programu, ktorý vyplní dnešné bratislavské podujatie Rytieri na Devíne.

Tovarišstvo starých bojových umení pripravilo pod starobylým hradom Devín atrakcie, ktoré prilákali stovky návštevníkov. Úvodná razantná salva z muškiet zrejme prekvapila len tých najmenších, ale natrénované cvičenia zástavníka, súboje na palice, dýky i meče či rytierske turnaje na koňoch prekvapili kvalitou výkonu aj ich rodičov, respektíve zahraničných turistov a početných cykloturistov.

"Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel z Bratislavy pripravilo už druhý ročník takéhoto podujatia na Devíne. Pôsobíme síce už 50 rokov, často sme v zahraničí, ale tu, na Devíne, by sme chceli pre návštevníkov vytvoriť historický park. Popri stredoveku by sme sa radi chceli venovať aj prezentácii obdobia viažuceho sa na cyrilo-metodské tradície, ktoré sú späté s Veľkou Moravou a okolím hradu Devín,"
uviedol pre TASR zakladateľ tovarišstva, slobodný majster šermu Peter Koza.

Streľba z luku, hádzanie nožov či sekier na terč, historické súboje s halapartňami, dobové tance zo stredoveku, razenie mincí či výroba rôzneho riadu na hrnčiarskom kruhu – to je len malý výpočet z programu, ktorý vyplnili bratislavské podujatie Rytieri na Devíne v nedeľu 29. júna 2014. Tovarišstvo starých bojových umení pripravilo pod starobylým hradom Devín atrakcie, ktoré prilákali stovky návštevníkov. Na snímke úvodná razantná salva z muškiet.
Foto: TASR/Eduard Fašung
Do ešte staršieho obdobia sa mohli návštevníci preniesť počas dnešného podujatia Danube Limes Day Bratislava 2014 v Rusovciach, kde sa čas vrátil do obdobia starodávnej Rímskej ríše. Aj tu v role rímskych legionárov a gladiátorov pútali na seba najväčšiu pozornosť členovia Tovarišstva starých bojových umení a remesiel. Práve na území dnešných Rusoviec sa nachádzal bývalý rímsky tábor Gerulata, o čom svedčia početné archeologické nálezy. Cieľom podujatia je predovšetkým upozorniť na rímske pamiatky pozdĺž Dunaja, takzvanú Limes Romanus, ktorú tvorila reťaz rímskych táborov spojených cestami. Tie aj územie dnešného Slovenska skoro pred 2000 rokmi zjednocovali do rámca starovekej Rímskej ríše.

Hlavné legionárske rímske tábory začiatkom letopočtu stáli v našej oblasti na strednom Dunaji vo Viedni (Vindobona), Petronelli (Carnuntum), pri Komárne (Brigetio) a Budapešti (Aquincum), teda na pravom brehu Dunaja. Medzi nimi boli menšie pevnosti, ako je napríklad Gerulata na území mestskej časti Bratislava - Rusovce. A práve dnes v rímskom kasteli Gerulata môžu návštevníci spoznávať jediné miesto na Slovensku, ktoré bolo súčasťou severných hraníc Rímskej ríše v provincii Panónia.

Obe podujatia sa nesú pod hlavičkou Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2014.