Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Lesy SR porušili dohodu o obmedzenom výrube, upozorňujú starostovia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Ťažba prebieha v lesoch v okolí Devínskej Kobyly od októbra, lesníci však v týchto dňoch podľa starostov začali zasahovať aj vo vzácnych rekreačných lokalitách.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Štátny podnik Lesy SR porušil dohodu o koordinovanom a obmedzenom výrube v lesoch v Bratislave. Upozorňujú na to starostovia bratislavských mestských častí Karlova Ves - Dana Čahojová, Devín - Ľubica Kolková a Dúbravka - Martin Zaťovič. Pod pílami padlo podľa nich už množstvo zdravých stromov vo vzácnych lokalitách. Starostovia považujú postup štátnych lesov za neakceptovateľný. TASR o tom informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

Starostka Čahojová sa spoliehala na citlivejší prístup zo strany Lesov SR. "Kompromis medzi ministerstvom pôdohospodárstva, podnikom Lesy SR a predstaviteľmi samospráv sa hľadal veľmi ťažko. Zdá sa, že sme sa tešili predčasne. Lesníci sa pustili do zdravých dubov. Ničenie zdravých lesov je neakceptovateľné a je potrebné ťažbu zastaviť," skonštatovala.

Ťažba prebieha v lesoch v okolí Devínskej Kobyly od októbra, lesníci však v týchto dňoch podľa starostov začali zasahovať aj vo vzácnych rekreačných lokalitách. Zástupcovia troch bratislavských mestských častí tvrdia, že Lesy SR rúbu viac ako 100-ročné vzácne a zdravé duby nad Karlovou Vsou, pri turistickom chodníku v katastri Devína. "Lesy nám sľúbili, že budú postupovať citlivejšie, no sľub nedodržali. Som presvedčená, že bratislavské lesy by mala priamo spravovať organizácia Mestské lesy v Bratislave, aby sa k stromom v okolí hlavného mesta pristupovalo mimoriadne citlivo," uviedla starostka Kolková.

Od začiatku roka sa odborná verejnosť a občania stretávali s lesníkmi na rokovaniach v skupine, ktorú zriadilo ministerstvo pôdohospodárstva. Doteraz podľa starostov k žiadnej systémovej dohode nedošlo. "Ministerka Gabriela Matečná v júni odporučila Lesom SR pozastaviť úmyselnú ťažbu a vypracovať štúdiu na posúdenie ich súčasného spôsobu hospodárenia s cieľom zmeniť ho tak, aby bol dôraz kladený na rekreačnú funkciu lesov," spresnil Heldes. Podľa jeho slov sa dohodli aj na tom, v ktorých lokalitách a v akom časovom období môžu lesníci uskutočniť ťažbu tak, aby nebola v rozpore s rekreáciou a ochranou prírody. "Dohodu lesníci niekoľko mesiacov dodržiavali, no aktuálne štátny podnik Lesy SR nerešpektuje ani odporúčania ministerky z ich vlastného rezortu," tvrdia zástupcovia mestských častí.

TASR oslovila v stredu (21.11.) Lesy SR, ministerstvo pôdohospodárstva a hlavné mesto. Na otázky doteraz nereagovali. Lesy SR v októbri informovali, že nemajú v pláne vykonať na území bratislavskej Devínskej Kobyly masívny, a už vonkoncom nie necitlivý výrub lesov. S ťažbou nemá problém ani riaditeľ Správy chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty Peter Puchala. "Podľa našich informácií ide predovšetkým o spracovanie kalamitného dreva a výchovnú ťažbu a Lesy SR deklarujú, že budú pristupovať k tejto ťažbe citlivo a používať jemnejšie spôsoby obhospodarovania vzhľadom na významnú rekreačnú funkciu lesov na Devínskej Kobyle," povedal Puchala.