Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislave ľudia nesúhlasia s výstavbou detského ihriska

Ilustračné foto Foto: TASR/BSK

Hovorca mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Marek Tettinger ale vysvetľuje, že k vybudovaniu detského ihriska sa uskutočnili dve kolá verejného pripomienkovania.

Bratislava 22. júna (TASR) – Na Rozvodnej ulici v Bratislave začala mestská časť stavať detské ihrisko. Niektorí obyvatelia si však myslia, že ihrisko sa do lokality nehodí a v okolí je ich vraj aj tak dosť.

Začali preto spisovať petíciu a so sťažnosťou sa už obrátili aj na prokuratúru. Tvrdia, že ako dotknutí obyvatelia nemali možnosť sa k projektu ihriska vyjadriť. Samospráva to odmieta, výstavbu ihriska podľa nej miestni obyvatelia mali možnosť pripomienkovať a ihrisko vraj stavia práve na žiadosť Novomešťanov.

Signatári petície vysvetľujú, že pozemok medzi Rozvodnou číslo 15 a 17 je z celého pozemku v tejto časti sídliska najužší, ihrisko zaberá celú zelenú plochu a je úplne pod oknami obyvateľov. "Výstavba v takej tesnej blízkosti prinesie obyvateľom najmä stratu súkromia, nadmernú hlučnosť, prašnosť, znemožnenie zabezpečovania výkonu zimnej údržby, ohrozenie bezpečnosti a tiež zníženie hodnoty bytov," sťažujú sa. Pôvodný zámer postaviť ihrisko na väčšom priestranstve pred domami Rozvodná číslo 9 až 13 bol podľa nich zmenený bez dostatočného zdôvodnenia a informovania.

Hovorca mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Marek Tettinger ale vysvetľuje, že k vybudovaniu detského ihriska sa uskutočnili dve kolá verejného pripomienkovania. V prvom kole podľa jeho slov samospráva predstavila projekt miestnym obyvateľom, ktorí vo verejnej diskusii priamo na mieste budúceho ihriska dávali pripomienky k tomu, ako má ihrisko vyzerať. "Na základe týchto postrehov sme projekt upravili a opätovne sme ho dali na pripomienkovanie ľuďom z okolitých domov," vysvetľuje. Mestská časť podľa neho zapracovala niekoľko desiatok podnetov od ľudí.

Počas celej verejnej diskusie podľa hovorcu nezaznela ani jedna výhrada k umiestneniu ihriska ani voči jeho vybudovaniu. Prvý protest v podobe petície sa vraj objavil až v deň, keď samospráva začala s výstavbou. "Snažili sme sa každého, kto mal záujem, zapojiť do diskusie o ihrisku. Ak sa však niekto ozve s výhradou po prvý raz až po skončení diskusie, v čase, keď sa realizuje projekt, je to minimálne zvláštne," podotýka Tettinger.

Výstavba detského ihriska je tiež na danom mieste podľa signatárov petície nadbytočná, lebo v blízkosti sa nachádza dostatočné množstvo detských ihrísk. "Veríme, že každá mamička sa bez problémov so svojím dieťaťom premiestni na pár minút vzdialené ihriská v okolí," myslia si signatári. Takýto argument označil hovorca za zvláštny. "V danej lokalite totiž chýbalo poriadne ihrisko a občania sa v tejto veci opakovane obracali na úrad s prosbou o jeho vybudovanie," zdôraznil.

Na samosprávu sa už podľa hovorcu obrátili viacerí obyvatelia, ktorí sú pripravení rozbehnúť "protipetíciu", ak by bolo budovanie ihriska ohrozené.